Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби

...
Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби
Коментари Харесай

Шефът на „Гранична полиция“: Искаме „да“ за членството ни Шенген, не виждаме аргументи против

Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби на Европа и е изцяло подготвена да работи за влизането ни в Шенген.

 

Това мнение изрази основен комисар Антон Златанов, шеф на „ Гранична полиция “, по време на конференция на тематика " Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност ".

„ Гранична полиция е най-голямата конструкция на Министерство на вътрешните работи в България. Работи на правилото, че всяка гранична зона със прилежаща страна се ръководи от обособена дирекция. Така имаме тясно съдействие с другите страни. В структурата на „ Гранична полиция “ има отряд за въздушна наблюдаване, който посредством хеликоптери реализира наблюдението на държавната ни граница и подкрепя активността на противодействието на трафика и контрабандата. Имаме най-модерните и модерни механически средства, употребявани и от всички гранични служби в Европа. Имаме подписани спогодби със Сърбия, Северна Македония и Румъния. Имаме и взаимни патрули с Гърция, Сърбия и Румъния “, съобщи той.

„ Вътрешните ни граници – тези с Гърция и Румъния, са много натоварени вътрешни граници за рамките на Европейски Съюз. По всички регламенти сме задължени да правим граничен надзор. Това затруднява редица български, румънски и гръцки фамилии, изключително в летните интервали, когато има засилен поток на туристи “, сподели още Златанов.

По думите му, когато е приел да стартира работа на тази позиция, се е уверил за какво се чака с часове на граничните пунктове. „ С сътрудниците от Румъния работим на една линия, само че въпреки всичко такива инспекции съществуват. Според нас, като служители на реда и гранични служители на реда, а и от контактите ни с граничните служби на другите страни, в чисто професионален аспект недоумяваме за какво продължава да се постанова този двоен стандарт. “

„ Ако ни одобряват в Шенгенското пространство, голям запас, който сега реализира граничен надзор на вътрешните граници, ще се пренасочи към външните граници, които са и външни граници на Европейски Съюз. Българо-турската граница е най-натоварената сухоземна граница на Европа. Целият поток на тежкотоварни коли след започване на войната в Украйна сега минава през нашите контролно-пропусквателен пункт “, безапелационен бе той.

Той изясни, че на сухоземната ни граница тази година бе рекордна откъм мигрантски напън. През последните 2 месеца той е бил с 50% по-голям от миналогодишния, а миналогодишният – по-високо от предходните години. В момента от двете страни на българо-турската граница се организира аналогична интервенция на службите за сигурност, България и Турция са в всекидневен и еженощен контакт по отношение на трафикантите и противозаконните прекосявания на границата.

„ През лятото имаше доста денонощия, в които граничните ни служби предотвратяваха по 1500 опита на денонощие. Ако те не бяха предотвратени, всички тези мигранти щяха да са достигнали сърцето на Европа. Това е обвързвано с извънредно голям запас. В помощ при нас са изпратени още доста чиновници и и техника на Министерство на вътрешните работи и на българската войска. Повишихме с към 30% наличието на наши патрули по граничния път. Започнахме да задържаме доста повече от тези мигранти, надлежно в последната половин година до изхода на България с република Турция успяваха да доближават все по-малко мигранти, което автоматизирано приказва за по-добрата ни работа на първа линия “, добави още Златанов.

„ От австрийските сътрудници видяхме, че тази година са намалели мигрантите в Австрия без никаква регистрация на половина, което е неоспорим триумф. Държа да подчертая, че с сътрудниците ни от Австрия на професионално равнище имаме цялостно съгласие и самопризнание, че работим извънредно добре, съответно, подобряваме активността си и нямаме никакви искания към нас. Това можем да го потвърдим, като непрекъснато каним партньорски инспекции от която и да е европейска институция когато и да е и сме нетърпеливи да ги посрещнем, с цел да потвърдим нашата подготвеност “, похвали се още той.

„ Искаме да получим „ да “ от всички страни, които ни споделят „ не “, тъй като не виждаме причини да отхвърлят нашето наличие в Шенген. Стремим се да бъдем пълноправна част от европейското семейство. Когато няма причини за това „ не “, започваме да се чудим какъв е смисълът от упражняването на двойни стандарти. Колкото по-бързо влезем в Шенген, толкоз по-бързо можем да освободим ресурса, който сега се губи на вътрешните граници. Можем да пренасочим задоволително сили и средства, с цел да охраняваме външната граница на Европа и Европейски Съюз “, безапелационен бе той.

Той акцентира, че тъкмо преди година на днешния ден сътрудника му Петър Бъчваров почина на граничната линия от патрон, изстрелян от прилежаща страна. „ Не всеки ден умира граничен служител на реда в Европа и Българи, само че в такива условия работим, в такива условия чуваме от хубави кабинети, че се оправяме чудесно, само че най-после чуваме абсурден отговор към приемането. Аз не запознат съм политика, евентуално това е разрешено в политиката, в моята работа обаче не е. Не го разбирам аз, не го схващат и моите сътрудници. “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР