Населението в трудоспособна възраст между 20 и 64 години у

...
Населението в трудоспособна възраст между 20 и 64 години у
Коментари Харесай

Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС

Населението в трудоспособна възраст сред 20 и 64 години у нас ще се стопи с една трета до 2050 година. По този индикатор страната ни е с най-лошата прогноза в целия Европейски съюз (ЕС). Това демонстрира последният отчет на компанията " Алианц трейд " (Allianz Trade, преди " Йолер Ермес ", Euler Hermes).

Като съществени аргументи се показват демографската рецесия и миграцията, защото България е един от главните " донори " на работна ръка към други страни в Европейски Съюз.

Все повече работещи са небогати

Според данните в отчета към 50 на 100 от мигрантите към трудовия пазар в EС от началото на 21 век са пристигнали точно от България, Румъния и Полша. Затова прогнозата за стесняване на популацията в трудоспособна възраст и в Полша е за 26 на 100 до 2050 година, а за Румъния – с 22 на 100. Драстично се чака то да намалее и в страни като Литва и Латвия. Сред главните благоприятни условия за възстановяване на вероятностите в България и останалите страни от групата, анализаторите предстоящо показват възстановяване на изискванията на труд и увеличение на трудовите хонорари, което би понижило мигрантския поток на открито.

Заради сериозните демографски проблеми на Стария континент специалистите на " Алианц трейд " чакат задълбочаване на дефицита на квалифицирана работна ръка в съвсем всички страни в Европейски Съюз, като до 2050 година приблизително популацията сред 20 и 64 години ще намалее с 20 на 100. Те преглеждат няколко вероятни сюжета за противопоставяне на негативите в четирите най-големи стопански системи – Германия, Франция, Италия и Испания, с потребление на разнообразни комбинации от принадлежности – промени на политиките на пазара на труда, повишение на продуктивността и привличане на мигранти.

Анализът демонстрира, че нито една от четирите страни не може да откри стабилно решение, в случай че разчита единствено на приток на работна ръка извън. При подобен сюжет те ще се нуждаят от сред 100 000 и 500 000 мигранти на година. Конкретно в Германия биха били нужни по към 482 000 души, в Италия – 414 000, в Испания – 338 000, а във Франция – 115 000. 

 а
Ситуацията наподобява най-сложна в Германия, където даже при увеличение на пенсионната възраст на 68 години и целенасочени старания за разширение на присъединяване на дамите и пенсионерите в трудовия пазар, изчисленията демонстрират, че ще търсят 200 000 мигранти годишно. Испания и Италия имат по-голям запас от население, което все още не е заето в трудовия пазар. При сполучливото му привличане и активиране там биха били нужни в допълнение надлежно към 89 000 и 131 000 мигранти годишно. Най-благоприятни са вероятностите във Франция, където сходни ограничения биха били задоволителни за разрешаване на казуса даже без потребност от спомагателна работна мощ извън.

Експертите на " Алианц трейд " обаче акцентират, че привличането на мигранти ще бъде все по-труден развой поради задълбочаващата се демографска рецесия във от ден на ден страни в Европа, както и появяването на същите проблеми и в огромни стопански системи в Азия и Латинска Америка. Предвид обстоятелството, че само в Африка популацията на възраст сред 20 и 39 години не понижава, битката за квалифицирана работна ръка на всички места по света ще става все по-конкурентна, предизвестяват те.

В този неподходящ подтекст измежду вероятните ограничения и решения, които се показват в отчета, са и увеличение на действителните работни часове в някои европейски страни и възстановяване на интеграцията и квалификацията на мигрантите, в това число реализиране на по-висока степен на ангажираност на дамите измежду тях. Добрият образец за това е Швеция, където вероятностите за опазване на работната мощ и надлежно стабилността на стопанската система все още наподобяват най-оптимистични.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР