Населението след изтърпяните пълни затваряния е зашеметено и разочаровано.Първата поука

...
Населението след изтърпяните пълни затваряния е зашеметено и разочаровано.Първата поука
Коментари Харесай

Симеон Николов: Въпросът вече не е, ще има ли четвърта вълна на Ковид–19, а в какво грешим?

Населението след изтърпяните цялостни затваряния е зашеметено и разочаровано.

Първата поука: Пандемията не може да бъде победена единствено посредством имунизация. Когато всичко се концентрира върху имунизацията през цялото време на акцията, не би трябвало да се подценяват други значими ограничения като тестване, следене на контакти и предварителна защита. Тогава по-младите, неимунизирани хора стартират да се трансформират последователно в по-засегнатата група, каквато наклонност има в България. Задълженията на управляващите за тестване и следене инфектираните би трябвало да остане, само че и държанието на всеки би трябвало да е отговорно, а тъкмо това ни липсва.

Втората неточност: прекомерно бързото облекчение на ограниченията, макар че вълната не е била изцяло завършила, само че държавно управление бързо е дало приоритет на стимулирането на стопанската система. Това подценяване на пандемията и икономическият фокус, които към този момент са били обострили предходната вълна, в този момент още веднъж потапят съответната страна в безпорядък. Отново би трябвало да ни светне лампичката, че е допустимо да се случи и с нас. Организация на обединените нации прави оценката, че Чили да вземем за пример може да бъде отхвърлена 20 години обратно в своето развиване след новата вълна на Ковид–19. На този декор дребнотемието в политическия спор в България наподобява уродливо.

Третата поука: Случващата се покруса макар 40% реализирана имунизация в страни, в които желанието за имунизация остава високо, поражда въпроса, а какво да вършим ние, като към момента има доста българи, които не имат вяра във имунизациите? Поставянето на ваксина би трябвало да е израз на взаимност! Излиза, че и в културата за това сме по–назад от латиноамерикански и азиатски страни.

Четвърта поука: Докато има страни като Индия, в които по паркингите подреждат телата на мъртвите, както демонстрираха по българската телевизия, няма избавление от вируса и на другите континенти. Затова незабавно би трябвало да отпаднат рестриктивните мерки за лицензите и концентрирането на милиардните облаги в обособени компании, за разпространяването на една или друга ваксина поради геополитически съображения и вражди.

Пета поука: Картината с блъскащите се български персонални лекари с цел да получат по два флакона, която видяхме по ТВ, оставя горчилката от един различен нащенски плоблем, че не може да се освободим от калинките, неспособни да провеждат даже една здравна акция, а всекидневно и покорно се сбогуваме с близки и родственици. Заслужено! Способността да изтърпиш всичко е деградация към най–страшното!

Симеон Николов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР