Населението на планетата ни най-после надхвърли осем милиарда души. Това

...
Населението на планетата ни най-после надхвърли осем милиарда души. Това
Коментари Харесай

Роди се жител номер 8 000 000 000 на Земята, спорят кое е зв...

Населението на планетата ни най-сетне надвиши осем милиарда души. Това демонстрира информация в уеб страницата worldometers.info, който следи броя на хората на Земята в действително време. Новината бе доказана и от Комисия по популацията и развиването към държавното управление на Филипините. Във Facebook страницата си от комисията написаха: " Светът доближи още един крайъгълен камък в популацията, откакто момиченце, родено в Тондо, Манила, беше определено алегорично за осеммилиардния човек в света ".



Бебето Винис се появи на бял свят на 15 ноември. То е е изродено от медицинските сестри в Мемориалната болница на доктор Хосе Фабела, както и от представители на Комисията по население и развиване. Маргарита Вилоренте роди дъщеричката си малко след среднощ - в 1:29 часа сутринта ", се споделя още в обявата.

Преди това пък беше обявено, че формалният осеммилиарден гражданин на планетата е роденият в Доминиканската република Деймиън, който се появява на бял свят в болничното заведение в Санто Доминго рано сутринта на 15 ноември.



Организацията на обединените народи отбелязва, че това е значим стадий в човешкото развиване, само че и мотив за припомняне, че хората имат споделена отговорност да се грижат за планетата.

За Организация на обединените нации този невиждан напредък е резултат от прогресивното увеличение продължителността на живота с помощта на напредъка, осъществен в региона на публичното опазване на здравето, прехраната, персоналната хигиена и медицината, показва Франс прес. През 1950 година на планетата живееха едвам 2.5 милиарда души, напомня още организацията. Само за дванадесет години популацията на Земята скочи от 7 на 8 милиарда души. Според данни на Организация на обединените нации ще са нужни още 15 години, с цел да доближи то 9 милиарда души през 2037 година Световната организация предвижда пик в увеличение на популацията от 10.4 милиарда души през 80-те години на века и след това застоялост до края на хилядолетието.

Демографският напредък в този момент води до огромни провокации за най-бедните страни, където е съсредоточена огромната част от популацията на планетата ни. Прагът от 8 милиарда души бе прескочен по време на международната конференция за климата в Шарм ел Шейх в Египет, на която още един път стана ясно какъв брой мъчно ще могат да се схванат между тях богатите страни, които са най-отговорни за световното стопляне, и бедните страни, които желаят помощ от богатите, с цел да се оправят с последствията от климатичните промени. Държавите би трябвало да реализират единодушие по по-амбициозни цели за понижаване на излъчванията на газове с парников резултат, чийто източник са човешките действия.

" Демографският напредък усилва въздействието на икономическото развиване върху околната среда. Но страните, в които потреблението на естествени запаси и в които парниковите излъчвания на глава от популацията са по-високи, са общо взето и тези страни, в които приходът на глава от популацията е по-висок, а не тези, в които популацията нараства най-бързо ", отбелязва Организация на обединените нации.

" Нашето влияние върху планетата се дефинира доста повече от нашето държание, в сравнение с от броя ни ", обобщава Дженифър Шуба, изследователка в мозъчния концерн " Център Уилсън ".

Именно в страните, в които има най-голяма беднотия, демографският напредък поражда и най-големи провокации. Така да вземем за пример в Индия, страна с 1.4 милиарда души население, която през 2023 година ще стане най-населената в света и ще изпревари по този индикатор Китай, в идните десетилетия ще има демографски взрив и това ще докара до още по-голямо пренаселване на към този момент пренаселените ѝ мегаполиси и до неналичието на съществена инфраструктура. В Мумбай, да вземем за пример, 40 % от популацията живее в небогати покрайнини - в бараки, направени с подръчни средства, без ток, вода и тоалетна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР