Населението на Европейския съюз е намаляло с повече от половин

...
Населението на Европейския съюз е намаляло с повече от половин
Коментари Харесай

Евростат: Населението на ЕС е намаляло с над половин милион души за три години

Населението на Европейския съюз е намаляло с повече от половин милион души спрямо 2020 година, сочат последните демографски статистически данни, оповестени от Евростат,

Докладът разкрива неподходящото влияние на жертвите на COVID-19 върху популацията на Европейски Съюз, което прекъсва годишния растеж, следен до 2020 година

Въпреки че 17 страни – членки на Европейски Съюз, означават безусловно нарастване на популацията, 7 страни следват противоположна наклонност, в това число доста понижение в Италия, Полша, Гърция и Хърватия.

Годишната демографска статистика, направена от формалните статистически служби на Европа, има за цел да прегледа развиването на популацията в района по редица основни индикатори. Ето някои от акцентите в последния отчет:

На 1 януари 2022 година популацията на Европейски Съюз е било 446,7 милиона души – леко понижение в съпоставяне със същия ден на 2021 година

Въпреки че като цяло популацията е повишено с 4% спрямо 2001 година, броят на популацията понижава за втора поредна година. През януари 2022 година в Европейския съюз е имало 585 000 души по-малко спрямо първия ден на 2020 година

Населението на Европейски Съюз продължи да нараства годишно до януари 2020 година, а по-късно стартира да набира негативна наклонност, която се дължи на жертвите, породени от пандемията COVID-19.

Последните данни демонстрират, че над една пета от жителите на Европейски Съюз към този момент са на възраст 65 или повече години.

С достъпа до по-добри здравни заведения делът на хората на възраст 80 и повече години съвсем се е удвоил през 2022 година спрямо 2002 година

Като опция се следи и понижаване на броя на популацията под 20-годишна възраст, което способства за общите данни за застаряването. Това значи увеличение на междинната възраст на хората, живеещи в Европейски Съюз.

През 2022 година междинната възраст в Европейски Съюз е 44,4 години, което е нарастване с съвсем 6 години спрямо данните отпреди 20 години. Докато Италия има най-високата междинна възраст измежду страните членки – 48 години, Кипър стои на дъното с 38,3 години.

Според последните данни за предстоящата дълготрайност на живота, дамите в Европейски Съюз живеят по-дълго от мъжете. Въпреки че общата дълготрайност на живота е намаляла с 1,2 години сред 2019 и 2021 година, данните демонстрират, че дамите живеят с 5,7 години по-дълго от мъжете.

Очакваната дълготрайност на живота при дамите през 2021 година е 82,9 години  в съпоставяне със 77,2 години за мъжете. Всички страни – членки на Европейски Съюз, следват същата наклонност.

Общата междинна дълготрайност на живота е повишена от 77,6 години през 2002 година на 80,1 години през 2021 година, като фактори като понижаване на детската смъртност, повишение на виталния стандарт, възстановяване на метода на живот, по-добро обучение и прогрес в опазването на здравето и медицината забавят преждевременната гибел.

Етикети: ЕвростатЕСнамаляванаселение
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР