Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на

...
Насърчавам Скопие и София да удвоят усилията за постигане на
Коментари Харесай

Брюксел настоява София и Скопие да не нарушават интересите на ЕС с караниците си

Насърчавам Скопие и София да удвоят напъните за реализиране на взаимноприемливо решение по откритите въпроси. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей, представен от кореспондента на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

Призовавам за възпиране от изказвания и дейности в нарушаване на по-широките европейски ползи, добави той.

Еврокомисарят настоя, че двустранните съглашения на Северна Македония (РСМ) с Гърция и България би трябвало да се ползват добросъвестно от всички.

Той изрази вяра договарянията за присъединение с РСМ да стартират до юли. По неговите думи промените в РСМ би трябвало да продължат. Добросъседските връзки са съществена част от пътя към Европейски Съюз, уточни Вархей.

Той добави, че пред Скопие остава още доста работа за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, и за налагане на законността.

От своя страна евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк, който е докладчик по напредъка на РСМ, означи достиженията по дългия и сложен път на промените и отстъпките по пътя към Европейски Съюз. Той уточни, че в отчета на Екологичен потенциал за страната се съдържа апел партиите в РСМ да се въздържат от националистическа и провокативна изразителност, както и гледище за спомагателни промени - по-дълбоки и по-бързи.

Надяваме се РСМ и България да възстановят градивния разговор, с цел да реализиран резистентен прогрес, съобщи Кючюк. По неговите думи е належащо да се реализиран отстъпки по проект за ограничения, които да бъдат оценени непрекъснато съгласно двустранния контракт и това да разреши начало на присъединителните договаряния допустимо най-скоро. Когато доверието е нарушено, би трябвало да бъде възобновено и най-хубавият метод е да се върнем към устоите на контракта, съобщи той.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев означи, че присъединението към Европейски Съюз е най-бързият метод да се преодолеят последствията от комунизма. Все още в РСМ е дискриминиран всеки, който съобщи обществено своя български генезис. Историческата истина е табу, а който я споделя, бива подлаган на напън и обиди. Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкването на демократични права, като правото на свободно изложение, разясни Ковачев.

Той съобщи, че над 130 хиляди са българските жители по генезис в РСМ, като част от българската историческа общественост, която до Титовия режим съставлява болшинство там. Тези хора живеят в боязън и са притискани да не се пишат като българи в идното броене.

Последен образец е участникът в Евровизия, чийто единствен грях бе, че показа своя български генезис и последва вълна от закани, добави Ковачев.

От своя страна евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки уточни, че в РСМ се прави фрапантно нарушение на главното човешко право - на самоопределяне. Той даде образци със закани и напън против хора, които намерено са декларирали българската си етническа принадлежност. В РСМ се горят български флагове, това е Северна Корея. Българското държавно управление пази историческата истина, заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР