НАСА показа снимка на сезонен воден поток на голям склон

...
НАСА показа снимка на сезонен воден поток на голям склон
Коментари Харесай

НАСА показа воден поток на Марс

НАСА сподели фотография на сезонен воден поток на огромен скат на каньона в долината Маринър. Изображението е направено на 21 юли 2015 година от камерата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на орбиталния уред MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

На фотографията се вижда сектор с дължина 536 метра, на който се виждат линейни структури, от време на време появяващи се и изчезващи през годината. Учените считат, че те може да са формирани от грунтови източници.

Вода на Марс се съдържа в замразено положение, главно на неговите полюси. Още повече тя е открита в подповърхностните пластове. В екваториалните сектори на планетата, както считат учените, обилни количества вода може да има в долината Маринър.

© NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Според откривателите тези водни запаси може да се окажат потребни за бъдещите пилотирани задачи на Червената планета. Засега на учените не е прочут точният химичен състав на течността, която от време на време тече от каньоните. Освен това някои откриватели считат, че линейните структури в долината Маринър може да са формирани от придвижване на пясъци, а не на вода.

Орбиталният марсиански уред MRO е изпратен към Марс през 2005 година и през 2006 е достигнал Червената планета. През 2008 година главната му задача е завършила, само че НАСА е траяла работата на сондата.

Освен че предава фотоси от повърхността на планетата, апаратът взе участие в предаването на сигнали от марсоходите на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР