НАСА отложи стартирането на следващия гигантски космически телескоп най-малко до

...
НАСА отложи стартирането на следващия гигантски космически телескоп най-малко до
Коментари Харесай

НАСА отложи изстрелването на гигантски телескоп за 2020 г.

НАСА отсрочи стартирането на идващия великански галактически телескоп минимум до май 2020 година, оповестиха от американската организация, осведоми Агенция Франс Прес.

Осведомителната организация разяснява, че това е следващата спънка пред реализирането на по този начин упования план.

Космическият телескоп " Джеймс Уеб ", с който НАСА чака да размени остарелия " Хъбъл ", трябваше да влезе в употреба още тази година, само че организацията е изправена пред редица пречки.

" Джеймс Уеб " се чака да бъде най-мощният досега. Той ще е към 100 пъти по-светлочувствителен от " Хъбъл ". Двете съществени задания на телескопа са търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия гърмеж и проучване на образуването и еволюцията на галактиките.

В известие на НАСА се споделя, че сега се организира финално сглобяване и тествания , които ще изискват повече време, с цел да се подсигурява сполучлива задача.

Преди смяната " Джеймс Уеб " трябваше да бъде изстрелян през 2019 година

Проектът може да надвиши над 8 милиарда $.

Космическата обсерватория ще е с маса 6 100 кг. Тя ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър) за събиране на светлина спрямо " Хъбъл ".

Телескопът носи името на Джеймс Уеб - началник на НАСА в интервала 1961 - 1968 година, под чието ръководство Съединени американски щати изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

Телескопът ще бъде изстрелян с ракета Ariane-5 от Френска Гвиана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР