НАСА обяви, че астронавтите на борда на Международната космическа станция

...
НАСА обяви, че астронавтите на борда на Международната космическа станция
Коментари Харесай

НАСА успешно превръща 98% пот и урина в питейна вода на МКС

НАСА разгласи, че астронавтите на борда на Международната галактическа станция (МКС) са съумели да дестилират чиста питейна вода до 98%. МКС употребява своите системи за надзор на околната среда и поддържане на живота (ECLSS), с цел да реализира тази забележителна цел, съгласно известие за пресата.

ECLSS е композиция от голям брой системи за възобновяване на вода, в това число усъвършенствани филтри за изсушаване, модул за обработка на вода (WPA), модул за обработка на урина (UPA) и модул за обработка на солен разтвор (BPA).

Правилно го прочетохте. Водата е филтрирана от пот и урина.

Космическите задачи отвън ниската земна орбита, като тези до Луната или Марс, слагат провокации, когато става въпрос за дейно ръководство на доставките до екипажа. Поради това те изискват повсеместен метод към ръководството на ресурсите, като се натъртва на преработването, регенерирането и устойчивите практики.

Целта е да се сведе до най-малко зависимостта от задачите за доставяне и да се даде опция на екипажите да поддържат естествената среда за продължителни интервали в предизвикателните среди на дълбокия космос. НАСА създава и тества животоподдържащи задачи на МКС, които могат да оказват помощ за обезпечаване на главните потребности на екипажа без задачи за доставяне.

Системата за възобновяване на водата ECLSS

ECLSS е проектирана да обезпечи обитаема среда и съществена поддръжка на живота на астронавтите. В допълнение към дестилирането на водата, ECLSS дава отговор за ръководството на кислорода и контрола на атмосферата, термичния надзор и радиационната отбрана.

Системата за възобновяване на водата на ECLSS събира отпадъчни води от разнообразни източници, в това число урина, кондензация на влага и други. Усъвършенстваните влагоуловители събират отпадъчни води от дъха и потта на астронавтите.

UPA дава отговор за възобновяване на водата от урината. Той сполучливо дестилира урина, само че създава саламура като непряк артикул и това прави водата негодна за пиянство. В този миг BPA идва на помощ.

BPA дава отговор за извличането на саламура и обезпечаването на питейна вода. BPA събира саламурата и я прекарва през серия от профилирани мембрани, преди да я трансформира в изсъхнал въздух, който изпарява наличието на вода.

Това създава мокър въздух, сходен на този, създаван от дъха на членовете на екипажа на МКС, който се събира от системата ECLSS.

След това WPA третира всички отпадъчни води през серия от филтри и каталитичен реактор, който разгражда всички остатъчни замърсители във водата.

Преди водата да се запази, датчици тестват качеството ѝ, с цел да е несъмнено, че е подобаваща за пиянство. При неспазване на стандартите водата се връща за преправка. Добавя се йод, след което водата се съхранява за по-късна приложимост от екипажа.

98% дестилирана вода

Според последните оценки на НАСА, BPA е главният съставен елемент, който им е оказал помощ да реализират задачата за възобновяване на водата от 98% при микрогравитация.

„ Преди BPA нашето общо възобновяване на водата беше сред 93 и 94%. Сега демонстрирахме, че можем да достигнем общо възобновяване на вода от 98%, с помощта на процесора за саламура “, споделя Джил Уилямсън, управител на водни подсистеми на CLSS

Системите ECLSS са прецизно тествани, с цел да се подсигурява, че работят по предопределение и че всеки съставен елемент може да работи за продължителни интервали, без да изисква обширна поддръжка или замяна на аварийни елементи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР