NASA не престава да ни изненадва с нови невероятни снимки

...
NASA не престава да ни изненадва с нови невероятни снимки
Коментари Харесай

NASA показа един епичен 12-годишен таймлапс на цялото нощно небе

NASA не престава да ни изненадва с нови невероятни фотоси на космоса. Но даже тази – 12-годишен таймлапс на цялото нощно небе – надвишава стандартите на организацията.

Изображението е снимано през всички тези години от галактическия телескоп NEOWISE (Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer), изстрелян през 2009 година Първоначално той е носел името WISE и задачата му е била да учи Вселената оттатък Слънчевата система. Впоследствие обаче е преименуван и претрупан със задачата да следи близкоземни обекти, в това число метеорити и комети.

Мозаечно изображение на инфрачервените фотоси, направени от телескопа NEOWISE. Източник: NASA/JPL-Caltech/UCLA.

Данните, събрани от NEOWISE, дават скъпа информация за метода, по който галактическите обекти се движат и се трансформират с течение на времето – т.е. дали звездите избухват или кръстосват небосвода, дали черните дупки гълтам огромни количества газ и така нататък

„ Ако излезете на открито и погледнете нощното небе, може да ви се стори, че нищо в никакъв случай не се трансформира, само че нещата не стоят по този метод “, споделя астрономът Еми Мейнзър от Аризонския университет и началник на задачата NEOWISE.

Информацията, събрана от телескопа, разкрива местоположението на стотици милиони обекти, както и количеството инфрачервена светлина, предавана от всеки един от тях. Впоследствие тази информация може да бъде оценена, с цел да се открие какво прави въпросния обект.

Данните за целия хоризонт се събират един път на 6 месеца (времето, което е належащо на телескопа да направи половин обиколка към Слънцето) и в този момент астрономите са „ зашили “ дружно 18 от тези карти под формата на таймлапс.

Картите са изключително потребни при проучването на кафяви джуджета – обекти, които не имат задоволително количество маса, че да се трансфорат в ярки и горещи звезди (макар че животът им започва по подобен начин). Тези, които се намират наоколо до Земята, пресичат небосвода ни по-близо от по-далечните обекти (и надлежно NEOWISE ги засича по-лесно).

До момента телескопът е разпознал към 260 кафяви джуджета. Благодарение на изследванията му знаем, че има и два пъти повече Y-джуджета – най-студените кафяви джуджета, от които астрономите са изключително заинтересувани. Всичко това хвърля повече светлина върху успеваемостта на звездообразуването и ролята ѝ в еволюцията на нашата лична вселена.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР