НАСА каза в съобщение миналата седмица, че изображенията отбелязват началото

...
НАСА каза в съобщение миналата седмица, че изображенията отбелязват началото
Коментари Харесай

Забележително ново изображение на Сатурн беше уловено от космическия телескоп Хъбъл

НАСА сподели в известие предходната седмица, че изображенията означават началото на „ сезона на спиците “ на планетата към нейното равноденствие.

Сезонът на спиците е, когато енигматичните характерности се виждат в пръстените на планетата, макар че повода за спиците към момента не е изцяло обяснена.

Тъй като Сатурн е накривен към оста си, той има четири сезона като Земята. Въпреки това, заради доста по-голямата орбита на Сатурн, всеки сезон продължава към седем земни години.

Равноденствието настава, когато пръстените са обърнати с ръба към слънцето. Спиците ще изчезнат, когато наближи лятното или зимното слънцестоене.

Очаква се спиците да стават все по-изпъкнали с наближаването на есенното равноденствие на северното полукълбо на Сатурн на 6 май 2025 година

Предполага се, че повода за спиците е магнитното поле на планетата. Спиците бяха следени за първи път от задачата на НАСА Вояджър при започване на 80-те години.

Въпреки годините на отлични наблюдения от задачата „ Касини “, точното начало и дълготрайност на сезона на спиците към момента е непредсказуем, по-скоро като предсказание на първата стихия през сезона на ураганите, “ споделя старши планетарният академик на НАСА Ейми Саймън, началник на наследството на външните планетарни атмосфери на Хъбъл ( OPAL).

Последното равноденствие на Сатурн се случи през 2009 година, когато галактическият транспортен съд Касини обикаляше към газовия колос.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР