НАСА и Европейската космическа агенция изстреляха нов мощен космически телескоп

...
НАСА и Европейската космическа агенция изстреляха нов мощен космически телескоп
Коментари Харесай

Най-големият телескоп излетя успешно с мисия да изучава първите звезди

НАСА и Европейската галактическа организация изстреляха нов мощен галактически телескоп на 25 декември, който съгласно астрономите ще способства доста за проучването на произхода на Вселената.

След закъснения, породени от механически проблеми и неподходящо време, галактическият телескоп "Джеймс Уеб " беше изстрелян на ракетата Ariane 5 към 14:20 ч. българско време от стартовата база на Европейската галактическа организация във Френска Гвиана.

Ако всичко мине по проект, 6350-килограмовият телескоп ще се освободи от ракетата. След това ще пътува към 1 месец до момента в който се откри в орбита.

Астрономите и астрофизиците чакат с неспокойствие телескопа за 9 милиарда $ от десетилетия. Очаква се той да трансформира разбирането на учените за Вселената, тъй като ще изследва по какъв начин са се образували най-ранните галактики.

Телескопът "Джеймс Уеб " би трябвало да се откри на към 1,6 милиона километра от Земята. Това е четири пъти по-далеч от Луната. Той е кръстен на един от най-дълго служещите шефове на НАСА.

"Уеб " е към 100 пъти по-чувствителен от своя предходник, галактическия телескоп Хъбъл. Телескопът е интернационално съдействие, водено от НАСА в партньорство с ESA и Канадската галактическа организация. Проектиран е да издържи до 10 години.
 Телескопът
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР