НАСА даде разрешение за изстрелване на космическия научен апарат ОСИРИС-РЕКС“,

...
НАСА даде разрешение за изстрелване на космическия научен апарат ОСИРИС-РЕКС“,
Коментари Харесай

НАСА изстрелва апарата, който ще донесе проби от астероида Бену

НАСА даде позволение за изстрелване на галактическия теоретичен уред „ ОСИРИС-РЕКС “, който би трябвало да вземе мостри от повърхността на метеорита Бену, оповестиха международните осведомителни организации.

Изстрелването би трябвало да бъде осъществено с ракета „ Атлас 5 “ от базата в Кейп Канаверал, Флорида. Насрочено е от 19,05 ч. до 21,05 ч локално време на 8 септември (българско време от 2,05 ч. до 4,05 ч. на 9 септември).

Мисията „ ОСИРИС-РЕКС “ (OSIRIS-REx – Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) ще продължи седем години. Двутонният уред би трябвало да доближи до метеорита Бену през 2018 година След деликатно проучване за установяване на неговите характерности и на най-подходящите места за взимане на образци, апаратът ще събере сред 60 гр и 2 кг материал от повърхността му с роботизираната си ръка през 2020 година и ще върне пробите на Земята с отделяща се капсула през 2023 година

Астероидът Бену е с диаметър 500 м. Той обикаля Слънцето по почти същата орбита като Земята. Според експертите има опция от 1 към 800 до 1 към 2700 той да се удари в планетата ни след 160 години.

„ ОСИРИС-РЕКС “ е оборудван с пет инструмента – фотокамери, спектрометри, лазерен висотомер. Той има и две системи за взимането и връщането на пробите. НАСА чака задачата да показва авангардните технологии, които ще бъдат употребявани и за други галактически апарати, както и за идни експедиции за добиване на потребни изкопаеми от метеорити.

Мисията се управлява от галактическия център „ Годард “ на НАСА. Главен академик е Данте Лорета от университета на Аризона. Тя назова метеорита Бену „ капсула на времето “ от най-ранните стадии на формиране на Слънчевата система.

„ ОСИРИС-РЕКС “ е следващата задача от серията за проучване на метеорити, почнала през 1991 година с прехвръкване над Гаспра на насочилия се към Юпитер галактически уред „ Галилео “. Японската сонда „ Хаябуса-1 “ съумя да върне на Земята няколко зрънца от метеорита Итокава през 2010 година „ Хаябуса-2 “ беше изстреляна през 2014 година, като би трябвало да стигне до задачата си през юли 2018 година (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР