Нарцисистите използват думите като инструменти или оръжия, а не средство

...
Нарцисистите използват думите като инструменти или оръжия, а не средство
Коментари Харесай

Как се превеждат думите на нарцисиста?

Нарцисистите употребяват думите като принадлежности или оръжия, а не средство за като връзка. Това е една от аргументите общуването с тях да е толкоз разочароващо и объркващо.

Ето няколко изречения, които нарцисистите постоянно употребяват, дружно с „ превод “, който може да ви насочи към същинския им смисъл.

    Ти си вманиачен = Не те възприема съществено или не те почитам. Ако мога да те накарам да се съмняваш в себе си, ще е по-лесно да те управлявам.

    Изобщо не си прав = Нямам визия дали има смисъл в това, което сподели, или не, само че не ме интересува. Мързи ме да те чувам.

    Спри да ме анализираш = Това, което приказваш, ме кара да се усещам неловко. Интроспекцията ме ужасява. Кажи ми нещо хубаво за мен, или млъкни.

    Никога не съм казвал това = Може да съм го споделил, само че не ми харесва метода, по който ме показва. Ако отхвърлям до дъно, може би ще се объркаш и ще спреш да го твърдиш.

    Възприемам те като еднакъв = Надявам се да повярваш в това, с цел да не схванеш какъв брой малко те почитам в действителност. Така мога да те употребявам повече.

    Говорихме хиляда пъти за това = и този път няма да чувам.

    Съжалявам, че си смутен = Не се оправдавам. Вината за това, че си смутен, е твоя, не моя. Може би това ще прозвучи като опрощение, с цел да ме оставиш на мира и да започнеш още веднъж да правиш това, което желая.

    Искаш прекалено много = Твоите потребности ме тормозят. Не очаквай да направя нещо по въпроса. Твоята работа е да се грижиш за моите потребности, а не противоположното.

    Мислиш единствено за себе си = Не се опитвай да ме изместиш от светлината на прожекторите. Всичко опира до мен. Ти не заслужаваш внимание.

    Ти си прекомерно сензитивен = Твоите усеща са ми неуместни. Не знам по какъв начин да демонстрирам състрадание. Дори и можех, нямам никакъв интерес да ти съчувствам. Може би в случай че те засрамя за това, ще спреш да ме притесняваш с възприятията си.

    Можеш да ми се довериш = Ще бъдеш цялостен простак, в случай че ми се довериш, само че в случай че те накарам да повярваш на тази неистина, ще мога да не преставам да те употребявам. Освен това, даже и да не е правилно, ми е прелестно да споделям това за себе си.

Преводът на думите е значим, тъй като нарцистите живеят наопаки. Чувствайки се празни, те компенсират с персоната, която показват пред света. За да не проличат минусите им, те би трябвало да са най-хубавите. За да не наподобяват незнаещи, би трябвало да са сигурни. За да не се усещат слаби, се държат като всемогъщи. Думите им отразяват тази безкрайна игра на маски.

Ако сте приемали думите на нарцисист безусловно, евентуално сте се изтощили в опита да го разберете. Ако сте се пробвали да измененията държанието си в отговор на рецензиите на нарцисиста, може би сте открили, че това не трансформира нещата. Критиките в никакъв случай не стопират.

Свободата в общуването с нарцисистите идва от разпознаването на „ индивида зад маската “ и осъзнавянето, че „ Царят е гол “.

Д-р Дан Нойхарт / PsychCentral.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР