За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за

...
За пореден път данните от анализа потвърждават трайна тенденция за
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява

" За следващ път данните от разбора удостоверяват трайна наклонност за понижаване на миграционния напън. От началото на годината досега 12 хиляди жители на трети страни са създали опит за нелегално прекосяване на границата, за същия интервал на предходната година – те са 42 хиляди. Много по-малко са и случаите на арестувания навътре в страната, по-малко са и тези на вход и изток, потенциалът на специфичните домове за краткотрайно настаняване в  МВР са запълнени до 25 %. Цифрите потвърждават, че на този стадий ситуацията е извънредно спокойна ".

Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов по време на церемонията по разкриване на " Сигурна зона " за непридружени деца в Регистрационно-приемателния център в Харманли.

" От началото на миграционния напън към страната ни през далечната 2013 година до през днешния ден всички извървяхме дълъг и сложен път, само че непроменяемо следвахме задачата си – да изградим нужния потенциал и като европейска страна да осъществим отговорностите си към тази целева група деца. Важна стъпка в тази посока беше развиването на националната правна рамка за непридружените деца чужденци, която беше изчезнала основа за надграждане на националната ни система, установяване на отговорностите на всички участници в процеса на обгрижването им и взаимоотношения сред другите институции. С поредност от промени в главните нормативни актове бяха основани нужните гаранции за отбрана на главните права на непридружените деца чужденци. Паралелно с това започва построяването на административния потенциал на институциите за работа на виновните чиновници с тази характерна целева група деца. Министерство на вътрешните работи целеустремено стартира профилирана подготовка на полицейските чиновници, които влизат в първи допир с тези деца все още на установяването им и идентифицирането им като непридружени. Основна част от образованията бяха осъществени с скъпото съдействие на представителствата на организациите на Организация на обединените нации в България ", съобщи министър Калин Стоянов. 

Той акцентира, че към днешна дата идентифицирането на непридружени малолетни и малолетни лица, арестувани при опит да преминат незаконно границата ни, е приоритет за всички институции, които реализират първичен банкет. Единствено по този метод може да бъдат обезпечени отбрана и съответни грижи на тези деца. 

Стоянов удостовери, че има по-малко арестувани навътре в страната. " Положението е извънредно умерено. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със напълнен потенциал не повече от 25% ", удостовери Стоянов.

В приветствието си Кристина де Бройн, началник на УНИЦЕФ в България, оцени високо и благодари на вътрешния министър и неговия екип за взаимната работа и задълбочаващото се съдействие в името на закрилата и сигурността на децата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също беше посетител на откриването на " Сигурна зона за непридружени деца бежанци " в Регистрационно-приемателния център в град Харманли. Сигурната зона в Харманли е основана взаимно с Държавната организация за бежанците, УНИЦЕФ България и Международната организация по миграция (МОМ) България, с поддръжката на Държавния департамент по миграция (SEM) на Швейцария.

Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди, че към този момент е открита самоличността на лидера, провокирал тежкия случай, при който починаха двама полицейски чиновници. По думите му установяването е осъществено в хода на следствието и с помощта на извънредно положителното съдействие с безусловно всички партньорски служби. " Спазихме всички одобрени способи, начини и протокол, които ни доведоха до крайния резултат - доказване на пълнолетието на водача ".

Старши комисар Николай Николов, шеф на дирекция " Миграция " разясни механизма за идентифицирането на самоличността на арестуваните незаконни чужденци и установяването на тяхната възраст. То стартира от чиновниците, които са направили ареста. В рамките на 24 часа се организират беседи със арестуваните, преглеждат се документи, които вероятно имат, записват се данни, които самите те дават.

Следва настаняването им в специфичните домове на дирекция " Миграция ", където работата с чужденците продължава от екипи психолози, обществени служащи и други чиновници, които организират изявленията с тях, представители на неправителствени организации, предоставящи първа помощ.

При подозрение за възрастта се назначава експертиза в Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи, където по костните индикатори на китката се дефинира почти възрастта. Тази експертиза са прави в границите на няколко дни. Старши комисар Николов разясни, че престоят в домовете на Министерство на вътрешните работи е до 6 месеца и след определяне на непридружен малолетен, се подава сигнал към обществените служби, а при предпочитание за протекция се предава на ДАБ.

" Работи се самостоятелно с всяко едно лице и са правят всички нужни инспекции за установяването на неговата възраст ", съобщи шефът на дирекция " Миграция ".

По мотив журналистическо питане за получени в Министерство на вътрешните работи сигнали и инспекции за противопоставяне на купения избор, министър Стоянов акцентира, че ежедневно се регистрират резултати от подхванатите на територията на цялата страна интервенции. Според данните от тази заран признатите сигнали са 36.

" Нормално е сигналите да порастват по време на предизборна акция, когато контингентът става извънредно деен. Ще създадем параленост на резултатите, реализирани до момента спрямо предходната година ", сподели вътрешният министър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР