Народното събрание разпредели събраните допълнителни приходи от 1.2 млрд. лева

...
Народното събрание разпредели събраните допълнителни приходи от 1.2 млрд. лева
Коментари Харесай

Приеха новата добавка, с нея минималната пенсия скача на 430 лв.

Народното заседание разпредели събраните спомагателни доходи от 1.2 милиарда лв. в бюджета за добавки за пенсионерите през идната година и спомагателна помощ поради високите цени на електрическата енергия. Предложението на Министерски съвет е 750 млн. лв. да бъдат употребявани за Коронавирус добавки за пенсиoнeрите, а 450 млн. лв. да бъдат отделени за спомагателна помощ за бизнеса поради тока.

Добавката на пенсионерите ще е по 60 лева от 1 януари до юни 2022 година в това число. Така (370 лева от 25 декември + добавка от 60 лева) и пенсионерите няма да получават по-малко, в сравнение с понастоящем (300 лева минимална пенсия + 120 лева добавка за октомври, ноември и декември).

С решението си Народното събрание утвърди и спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 година в размер до 450 млн. лева за отплата за високите цени на електрическата сила и природния газ за крайните небитови консуматори за първото тримесечие на 2022 година

Това е нов метод, откакто разпределянето на приходите през последните години на кабинета " Борисов " обичайно се правеше с постановления на Министерския съвет в края на декември.
Бюджетен остатък в интерес на пенсионерите

" Както знаете, тази година имаше. В момента има още спомагателни доходи, които са най-малко в 1.2 милиарда лв.. Ако това решение не се одобри, тези доходи ще отидат за понижаване на недостига. Ние не желаеме нито един пенсионер да остане под линията на беднотия ", сподели пред депутатите вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той посочи, че по време на предходния парламент. Коефициентът за стаж се е повишил от 1,20 на 1,35. Максималната пенсия се е нараснала на 1500 лева " По силата на към този момент признатото законодателство имаме актуализация на пенсиите и преизчисляване, което влиза в действие от 1 януари ", уточни още той.

Финансовият министър сподели още, че упованията са през февруари да има нов утвърден бюджет.

Относно оповестената от премиера Кирил Петков през днешния ден стратегия за финансово стимулиране за пенсионери, които са имунизирани или се имунизират, Василев съобщи: " Финансовият запас за програмата, която министър председателят Кирил Петков разгласи, го има в бюджета и сега тези пари се задействат. "

Хасан Адемов от Движение за права и свободи от своя страна беше безапелационен, че сътрудниците му от парламентарната група ще поддържат този план за решение, само че все пак подлага на критика метода на ръководещите.

" Става дума за непознати пари – това са пари, които се трансферират. Те би трябвало да бъдат събрани в набирателна сметка, която ще акумулира до 750 млн. в съответните институции. Това е направено, тъй като в Закона за обществените финанси се разрешава тази финансова процедура. Иначе законният метод е напълно друг – това би трябвало да минава през бюджета на страната.

Преди малко министърът на финансите сподели, че от 25 декември минималната пенсия става 370 лева беше отвън това, което е казано в законодателството.

Оттам нататък – всички пенсии от 25 декември се актуализират, а не преизчисляват.. Увеличаването на размера на пенсиите ще мине през осигурителния принос. Ние от Движение за права и свободи години наред сме предложили тази мярка. За огромно страдание дотук не беше признат ", изясни националният представител.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР