Народното събрание ратифицира договора за присъединяване на Финландия и Швеция

...
Народното събрание ратифицира договора за присъединяване на Финландия и Швеция
Коментари Харесай

Парламентът одобри присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО

Народното заседание ратифицира контракта за присъединение на Финландия и Швеция към НАТО с болшинство от 185 " за ", против 12 " срещу ".

Атанас Славов (ДБ) дефинира решението за отваряне на пътя на Финландия и Швеция към НАТО като едно от историческите решения за 47 Народно заседание.

" С това не просто алиансът става по-голям и получаваме нови сили и качества за отбрана - трансформира се дефинитивно архитектурата на интернационалната сигурност след края на Студената война. Това е стратегическа смяна в системата за сигурност след експанзията на Русия против Украйна. За половин година Путин искаше да изтласка НАТО от Източна Европа и да го върне към 1997 година За шест месеца Путин получи тъкмо противоположното. Путин ще загуби тази война, рано или късно. Важно е обаче Европа да завоюва сигурност и успокоение, че ще може да отблъсне офанзиви по нашите граници ", сподели Славов.

Андрей Михайлов (ИТН) разяснява, че България ще има ясни изгоди от включването на Швеция и Финландия в общ военнотехнически съюз.

" НАТО не са единствено танкове и самолети, НАТО е политика и дипломация. Нашата група ще поддържа ратификацията на участието на Швеция и Финландия в НАТО. Изводите обаче си остават за нас - те стават наши съдружници, а дали ние ще се стремим да бъдем като техните армии и тяхната дипломация, е въпрос на съзнанието на всеки от нас ", разяснява той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева съобщи, че дълготрайната българска политическа позиция е страните сами да вземат решение в кои съюзи да членуват. Тя изрази вяра, че политиката на " отворени порти " на НАТО ще продължи и към Грузия и Украйна.

" Надявам се и последващи български парламенти и държавни управления да продължат с тази политика. Вярвам, че тези две страни ще създадат съюза доста по-пълноценен ", сподели тя.

Гласовете против разширението на НАТО пристигнаха от редиците на " Възраждане ", чийто ръководител Костадин Костадинов надали не съпостави присъединяване на България в съюза с присъединението към пакта на Нацистка Германия през 1941 година

Изненадващо - и един народен представител от " Продължаваме промяната " е решил да гласоподава " срещу " решението, макар че цялата група поддържа ратификацията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР