Народното събрание прие с 155 гласа за и 57 гласа

...
Народното събрание прие с 155 гласа за и 57 гласа
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката може да започне преговори с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Народното заседание одобри с 155 гласа " за " и 57 гласа " срещу " от ГЕРБ, което беше подкрепено от " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, да се задължи министърът на енергетиката Румен Радев да стартира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ " Белене ", което се състои от два реактора, четири парогенератора, две основни циркулационни помпи и други по-дребни уреди. Според решението договарянията би трябвало да приключат в границите на 60 дни.

Предложението не беше подкрепено от проруските партии " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Решението беше включено изключително като втора точка в дневния ред на Народното събрание по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и идва на на президента на Украйна Володимир Зеленски. За визитата на Зеленски в София четете в

През 2016 година България заплати към 1.2 милиарда лева на съветската държавна компания " Атомстройекспорт " за оборудването, което се съхранява на площадката на неосъществената атомна централа в Белене, откакто Международният трибунал постанови България да купи създаденото от съветската компания съоръжение. Съгласно предлагането Украйна би трябвало да заплати сума, която е не по-малко от платените от България средства за оборудването.

Предложението беше оповестено във вторник (4 юли), като то. Това провокира недоволството на " Възраждане " и Българска социалистическа партия още по време на съвещанието на Народното събрание сутринта.

 Депутатите разискват през днешния ден дали реакторите за АЕЦ Депутатите разискват през днешния ден дали реакторите за АЕЦ " Белене " да бъдат продадени на Украйна

В пленарна зала прозвучаха изразеният предходния ден тези на депутатите от другите парламентарни групи.

Депутатът от " Възраждане " Искра Михайлова първа взе думата, с цел да изкаже хипотезата, че всичко това се прави, с цел да се покаже България пред " украинеца Зеленски ". По думите ѝ решението е безконтролно поради неналичието на настояща енергийна тактика и също така не е несъмнено дали България би получила пари от страна, която е във война, което прави договорката неизгодна.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова възрази на Михайлова с мотив, че България има интегриран проект за енергетика и климат до 2030, който е признат от Европейската комисия. Делян Добрев пък съобщи, че решението е чисто прагматично - да се спасят най-малко част от изхарчените пари, защото планът АЕЦ Белене няма по какъв начин да се реализира заради обстоятелството, че е съветски и няма да има институция, която да го финансира.

Критиките към ГЕРБ обаче продължиха като първо Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия акцентира, че планът за АЕЦ " Белене " можеше да бъде сбъднат, в случай че държавното управление на ГЕРБ не го беше спряло. " " ГЕРБ и десните са царе да стопират подготвени планове. Ако държавното управление на ГЕРБ не беше спряло връзката Бургас-Александруполис, Българя можеше да получава нефт, без да се чака с дни и да се чудим от кое място да минава. Нямате нищо, което вие да сте създали, обаче всички планове ги спирате ", акцентира Стойнев. Той предложи да се приключи разглеждането на точката и дебатът да се възобнови едвам откакто свърши войната в Украйна.

 Денков удостовери: Служебната власт е пасувала за интереса на Украйна към оборудването за Денков удостовери: Служебната власт е пасувала за интереса на Украйна към оборудването за " Белене "

Критика пристигна и от Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, който съобщи, че казусът се състои не в това, че министърът ще бъде претрупан със задача да продаде това съоръжение, което не ни е нужни, казусът е, че " предходните ръководещи не си свършиха задачата през днешния ден да имаме балансиращи мощности, с цел да знаем, че имаме два нуклеарни блока ".

" С това решение даваме опция на министъра да седна на масата да води договаряния. Нито го задължаваме, нито му споделяме какво да прави с това съоръжение. Не написа на никое място, че го подаряваме ", отбелязва Аталай.

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Радослав Рибарски добави, че многократните опити да бъде стартиран планът АЕЦ " Белене " не са довели до безусловно нищо. Той напомни, че съгласно тактиката за развиването на енергетиката, показана от някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов при започване на годината, България би трябвало да продължи да развива нуклеарната си енергетика. Според Рибарски с цел да бъдат построени нови нуклеарни мощности през 2035 година това значи, че ще вложи в един предстоящ план съоръжение на над 20 година " То може би ще е годно тогава, само че би трябвало да гледаме към новите технологии ", сподели той.

От " ИТН " обявиха, че поради геополитическата конюнктура и предстоящите високи разноски за предпазване на оборудването е добре да се проведат договаряния. Те обаче упорстват парите, които бъдат получени от продажбите да бъдат ориентирани за закупуване на нови нуклеарни мощности за разширение на нуклеарната централа в Козлодуй. Предложението получи поддръжката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР