Народното събрание прие решение за предоставянето на допълнителна военно-техническа подкрепа

...
Народното събрание прие решение за предоставянето на допълнителна военно-техническа подкрепа
Коментари Харесай

България ще изпрати 100 БТР-а на Украйна

Народното заседание одобри решение за даването на спомагателна военно-техническа поддръжка на Украйна, съобщи кореспондент на " Фокус ". Страната ни ще даде 100-БТР-а, които са част от запасите на Министерството на вътрешните работи. 

Решението бе подкрепено със гласа 148 " за ", 52 " срещу ", нямаше въздържали се.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ съобщи от парламентарната трибуна 

" За армията тази техника няма никакво отношение, тя е в Министерство на вътрешните работи. И Министерство на вътрешните работи, и армията неколкократно заявиха, че тази техника не е настояща. Тя по никакъв метод не зависи и не е нужна нито за Министерство на вътрешните работи, нито за армията.

Помощта, която сме оказвали на Украйна е на стойност 20 млн. лв.. Украйна досега е купила въоръжение за 5 милиарда лв., а ние сме й дали единствено 20 мл. лв.. До края на годината тези милиарди ще станат 7, с което я трансформират в един от най-големите вложители в българската стопанска система. към стотинахиляди души изкарват препитанието си от военните фабрики. 

Техниката е толкоз качествена и съвременна, че изказванията на заместник-министъра на защитата оня ден в комисия е, че ние имаме много по-модерни бронирани машини сега, нямаме потребност от тази техника. Добре е да няма спекулация в тази тематика ", съобщи Мирчев. 

Според него България е една от страните, помогнали минимум на Украйна. Той даде образец с Република Северна Македония, които са дали самолети, танкове и хеликоптери на украинската страна. 

От Българска социалистическа партия желаеха в пленарна зала да пристигна вътрешният министър, с цел да отговори на въпроса дали бронираните машини са нужни на министерството. Атанас Зафиров изиска в залата да пристигна и министърът на защитата, който също да даде информация за това каква отплата ще получи България за даренията си. 

Николай Дренчев съобщи, че на съвещанието би трябвало да участват и шефовете на службите. Петър Петров пък предложи да съвещанието да бъде закрито, до момента в който текат разискванията. Предложенията на третата политическа мощ бяха отхвърлени. 

Андрей Чорбанов съобщи, че всички украински жители, които се намират на територията на България, би трябвало да бъдат изпратени на фронта дружно с БТР-те. 

Костадин Костадинов сподели, че до момента в който страната праща военно-техническа помощ, български жители са били включени в листата на уеб страницата " Миротворец ". Според Костадинов Украйна не е другарска на България страна.

Христо Гаджев съобщи, че откакто Народното събрание одобри решението, държавното управление ще би трябвало да подписа контракт с украинското, а по-късно ратификацията ще би трябвало да бъде гласувана от депутатите, където ще бъдат включени всички параметри по отношение на договорката, както и логистиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР