Народното събрание прие на второ четене законопроекта на “Демократична България,

...
Народното събрание прие на второ четене законопроекта на “Демократична България,
Коментари Харесай

НС реши: Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка

Народното заседание одобри на второ четене законопроекта на “Демократична България ”, който планува сътрудници те на “Държавна сигурност ” да бъдат обявявани след всяка инспекция.

Според признатите промени, Комисията по досиетата ще афишира принадлежността на даден човек към “Държавна сигурност ” всякога, когато той се кандидатира за заемане на обществена служба. До момента според тълкувателно решение на Върховния административен съд комисията имаше право да оповестява сътрудници те единствено първия път.

Промяната е в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към “Държавна сигурност ” и разследващите служби на Българската национална войска.

" Трябва да знаем, в случай че има зависимости през днешния ден, подбудени още в предишното, по какъв начин те са се развили по-късно и да създадем своята оценка като жители в едно демократично общество. Поне това изискуем на българското общество - да прекъсваме зависимостите от предишното ", съобщи Атанас Славов от " Демократична България ".

Предлаганите допълнения са в унисон с прогласеното от Конституционния съд през 2012 година право на осведомен избор, което жителите получават със законодателството за определяне на принадлежността на лицата на управителни позиции към Държавна сигурност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР