Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените

...
Народното събрание прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените
Коментари Харесай

Парламентът прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2019 г.

Народното заседание одобри Доклада за положението на защитата и въоръжените сили на Република България през 2019 година с 93 гласа "за ", 0 "против " и 30 въздържали се.

Основният извод от отчета е, че положението на отбранителните качества на българските въоръжени сили разрешава осъществяването на дилемите им, само че с ограничавания по време и размер. Основните фактори, влияещи отрицателно върху положението на отбранителните качества са остаряло и неизправно въоръжение и техника и положението на окомплектоването на формированията с персонален състав.

Фокусът през 2019 година е бил върху модернизацията, последователното повишаване на средствата за защита, превъзмогване на некомплекта от персонален състав и бойната подготовка. През предходната година е осъществена значима стъпка в модернизацията и софтуерното превъоръжаване на въоръжените сили с придобиването на осем бойни самолета F-16, блок 70/72, регистрира отчетът.

Началникът на защитата: НАТО е цивилизован избор и поръчител за нашата сигурност и суверенитет

Окомплектоването с военнослужещи към края на годината е било приблизително на 79,27 % от щатния състав, а на доброволния запас - почти 14 %. В резултат на ограниченията за повишение привлекателността на военната специалност за първи път от няколко години е спряна наклонността за увеличение на вакантните длъжности.

В отчета са препоръчани посоки за съсредоточаването на напъните през 2020 година, като да вземем за пример осъществяване на Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година и последователно превъзмогване на некомплекта във въоръжените сили и доброволния запас. Отбелязва се, че след довеждане докрай на стратегическия обзор, следва да се вземат значими решения за защитата на страната до 2032 година

Според ръководителя на парламентарната комисия по защита Константин Попов /ГЕРБ/ отчетът е справедлив. "Всъщност какво е свършено в защитата, дали е задоволително, дали може още - постоянно може още. Но не може да не отчетем обстоятелството, че има пробив в метода на мислене, що се отнася за модернизацията на армията ", уточни той. "Тук не можем да не отчетем сериозен триумф и на политическо, и на военно-техническо равнище ", съобщи ген. Попов. Той регистрира като триумф и възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение "Георги Бенковски ". Определено е заложено възобновяване на техника, несъмнено ученията са повече, което приказва за по-добра подготовка, уточни той.

Владимир Тошев /ГЕРБ/ разяснява, че задача на политиците е процесите по превъоръжаване, след военновъздушните сили, да станат необратими и за военноморските и за сухопътните войски. Трябва да помислим за разширение на компенсационния комплект за военнослужещите и техните фамилии - обществен и стопански пакет, сподели Тошев, като означи, че не става въпрос за привилегии, а за отплата за тяхната работа 24 часа в денонощието.

Симеон Симеонов /ДПС/ уточни, че ПГ на Движение за права и свободи ще поддържа импортирания отчет за защитата, като регистрира напредъка, който е показан, само че би трябвало да продължи борбата, с цел да бъде обезпечена българската войска по най-хубавия метод, без значение от материални и финансови усложнения.

Одобриха Доклад за положението на защитата и въоръжените сили през 2019 година

Николай Цонков / "БСП за България "/ уточни, че отчетите в последните няколко години са съвсем идентични. Българската войска марширува на едно място, разяснява той. Цонков не отхвърли, че държавното управление поставя старания и са почнали плановете за рационализация, които и Българска социалистическа партия поддържа. Но, в случай че махнем за предходната година от разноските от Брутният вътрешен продукт за защита плана за рационализация на военновъздушните сили, ще забележим, че растежът е единствено 0,11 %, уточни той. Не одобрявам, че този отчет е изчерпателен, той е изнасяне на данни, сподели Цонков. Затова от левицата оповестиха, че ще се въздържат при гласуването на отчета.

Милен Михов / "Обединени патриоти "/ не се съгласи, че отчетът демонстрира, че нищо не се трансформира. Не разбирам по кое време опозицията е откровена, когато през днешния ден подлага на критика, че прекомерно постепенно движим модернизационните планове в армията или когато единствено преди месец ни убеждаваха по какъв начин би трябвало да замразим тези планове, тъй като сме в най-страшната зараза, разяснява той. По думите му отчетът е толкоз сериозен, че може да бъде знаме на опозицията. Подкрепата на този отчет е и поддръжка за концепцията за поредна политика в защитата, обезпечена с нужните финансови средства за десетилетия напред, сподели Михов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР