Народното събрание отхвърли скандално предложение на депутата от НФСБ Йордан

...
Народното събрание отхвърли скандално предложение на депутата от НФСБ Йордан
Коментари Харесай

НС отхвърли скандално предложение за застрояването на земеделски земи

Народното събрание отхвърли скандално предложение на депутата от НФСБ Йордан Апостолов, целящо да отвори необятно вратата за застрояване на аграрни земи. Това стана през днешния ден (11 януари) при разглеждане на промени в Закона за посевния и посадъчен материал на второ четене.

Припомняме, че инцидентно или не текстът беше признат в края на предходната година на съвещание на земеделската комисия в Народното събрание с 10 гласа " за " (БСП и " Обединени патриоти " ) и 9 " срещу ". Депутатите от ГЕРБ гласоподаваха " въздържал се ".

Предложението касаеше анулация на алинея 3 от параграф 27 на Преходните и заключителни разпореждания в Закона за изменение и допълнение на Закона за запазване на земеделските земи. Ако тази алинея беше анулирана и на второ четене в пленарна зала, то решение за смяна предназначението на земеделска земя към този момент нямаше да важи до приключване на 3-годишен период от влизането в действие на този закон (1 декември, 2017 година) - когато процедурата за отчуждаване на земята за държавни или общински потребности не е почнала, или до приключване на 6-годишния период от влизането в действие на този закон - когато построяването на обекта не е почнало.

Реално предлагането на Апостолов целеше да се отстрани 6-годишния период, след който се анулира смяната на статута на земеделска земя и тя отново си става земеделска, в случай че през това време не е почнал градеж на обект, поради който в началото е изменен статутът. С предлагането земеделската земя нямаше още веднъж да стане земеделска, а притежателят можеше да чака докато си желае, с цел да извърши капиталово желание или с цел да продаде земята, с цел да построи някой различен нещо. Това се подсигуряваше и от различен текст, съгласно който решението за смяна на предназначението на земеделската земя запазваше действието си, в случай че няма акт на съда или различен експлицитен административен акт.

Още детайлности прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР