Народното събрание окончателно одобри предложението на френското европредседателство за започване

...
Народното събрание окончателно одобри предложението на френското европредседателство за започване
Коментари Харесай

Историческо решение: България одобри френското предложение за Северна Македония


Народното събрание дефинитивно утвърди предлагането на френското европредседателство за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Петков и Макрон в Брюксел

Народното събрание дефинитивно утвърди предлагането на френското европредседателство за. Това стана посредством проекторешение, импортирано от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, в което е записано, че България ще поддържа която и да е стъпка от процеса на европейската интеграция на РСМ при прецизиране на преговорната рамка по този начин, че да се подсигурява вписването на българите в македонската конституция " там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации ".
Редакцията предлага
След спор, траял повече от четири часа, решението беше признато с гласовете на " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В четвъртък депутатите в отрасловата парламентарна комисия по външна политика се изправиха пред няколко конкурентни резолюции, импортирани в Народното събрание след свалянето на кабинета на Кирил Петков. Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че утвърди проекторешението на " Демократична България ", като преди този момент изслуша и отчет на Министерството на външните работи.

Гласуването на конкурентните резолюции съответства с миг на напрежение в Северна Македония поради по този начин нареченото френско предложение за компромис сред София и Скопие: от Брюксел министър председателят Ковачевски го отхвърли, а партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към " българизация на страната ".

По време на днешния спор в пленарна зала последователите на анулацията на ветото - " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи, повториха, че това е най-хубавото предложение, което България би могла да получи - и подчертаха, че европейското бъдеще на страните от Западните Балкани би трябвало да бъде приоритет за България. А съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи следното: " България не подвига ветото, а укрепва силата му. Оттук нататък във всеки един миг, в който Северна Македония не извършва своите задължения освен в двустранните връзки, а като претендент член за Европейски Съюз, ветото, което им се постанова, ще бъде със силата на цялото европейско семейство, застанало зад България. Ако не трансформират конституцията си, няма да видят договаряния. Това еднопосочно се схваща от френското предложение ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР