Народното събрание обсъжда промените в Конституцията за втори път на

...
Народното събрание обсъжда промените в Конституцията за втори път на
Коментари Харесай

НС обсъжда промените в Конституцията за втори път на първо четене

Народното заседание разисква измененията в Конституцията за повторно на първо четене. Измененията към този момент бяха отхвърлени един път през месец октомври, защото не събраха нужното болшинство от 180 гласа. При разглеждането през днешния ден за приемането на текстовете ще са нужни единствено 2/3 от гласовете на депутатите или кворум от 160 души.

Основните промени плануват промяна в правосъдната система, касаеща Висшия правосъден съвет и прокуратурата, ограничение на пълномощията на основния прокурор и увеличение на парламентарната квота в прокурорската гилдия.

И още – смяна в провеждането на изборите за Народно заседание, тъй че да не стига до разформироване на Народното събрание даже при предварителни избори. Ограничават и се и пълномощията на президента при назначение на служебно държавно управление.

2 месеца откакто депутатите отхвърлиха плана за смяна на Конституцията на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ, текстовете още веднъж влязоха в зала. Промените плануват промяна в правосъдната система, ограничение на пълномощията на президента и промени в работата и мандата на Народното събрание. Надежда Йорданова от ПП-ДБ изясни, че новите текстове ще очертаят бъдещото развиване на страната.

Опозицията в Народното събрание още веднъж насочи рецензии към плана на Конституцията. От Българска социалистическа партия, Възраждане и ИТН обявиха, че няма да поддържат новите текстове. Кристиян Вигенин дефинира част от измененията като безусловно неработещи.

От ИТН разясниха, че дейностите на вносителите на законопроекта за смяна на Конституцията са пиар ходове.

По време на дебата се изрекоха редица отзиви, че част от измененията би трябвало да бъдат признати от Велико национално заседание, а не от нормално и това ще даде опция да бъдат оспорени в Конституционния съд. А в случай че това се случи, може да се стигне до липса на конституционна уредба.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР