Народното събрание обсъжда на първо четене законопроекта за държавния бюджет

...
Народното събрание обсъжда на първо четене законопроекта за държавния бюджет
Коментари Харесай

Извънредно заседание на НС: Депутатите обсъждат Бюджет 2024

Народното заседание разисква на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2024 година

Извънредното съвещание на Народното събрание стартира с заявления от ГЕРБ-СДС, от „ Възраждане “ и от „ Продължаваме промяната-Демократична България “. Декларация прочетоха и от „ ИТН “.

" Бюджетът ще бъде признат преди празниците. Като дата, зависи и от графика на приемането и на Конституцията, тъй че ще бъде в един от дните – 20, 21, 22 декември ", съобщи ръководителят на 49-ото Народно заседание Росен Желязков.

Желязков напомни, че в бюджета са заложение 1,8 милиарда лв. за капиталови разноски за общините.

" Това е по показателен размер. Това е и по типове работи и действия за инфраструктурни планове, свързани с пътната, ВиК инфраструктурата, с благоустрояването на общините до съответни планове, които би трябвало да бъдат довършени до 31 декември 2026 година ", изясни той.

В плана на държавен бюджет за 2024 г.  е заложен недостиг от 3 на 100 - 6,2 милиарда лева през 2024 г.  Догодина прогнозата е растежът на стопанската система да се увеличи до 3,2 на 100 спрямо 1,8 на 100 за 2023 година През 2024 година се чака инфлацията да се намали доста до 4,8 на 100 при 9,1 на 100 през 2023 година, като в средносрочен проект да се забавя и трайно да остане ниска.  Очаква се безработицата също да понижава гладко и от 4,2 на 100 през 2023 година да стане 4 на 100 през 2024 г. 

Иван Ченчев („ Българска социалистическа партия за България “) изиска в пленарната зала да бъде поканен целият състав на Министерския съвет за полемиката по проектобюджета.

Председателстващият съвещанието заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова отговори, че министрите ще бъдат поканени, а финансовият министър Асен Василев към този момент е тук.

В момента в пленарната зала се показват отчетите на отрасловите парламентарни комисии по законопроекта за държавния бюджет.

След това ще се премине към спор по план-сметката на страната за идната година.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР