Народното събрание избра състава на част от общо 24-те постоянни

...
Народното събрание избра състава на част от общо 24-те постоянни
Коментари Харесай

Управляващата коалиция ще контролира повечето комисии в парламента. ГЕРБ, ДПС и Възраждане негодуват

Народното събрание избра състава на част от общо 24-те непрекъснати комисии, които ще има в Народното събрание. Дебатите провокираха съществено напрежение сред ръководещите и съпротива. Причината - разпределението на председателските места сред депутати от ръководещото болшинство. Стигна се до там, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " се отхвърлиха от в началото планувани за тях председателски места.

По време на дебатите първи излезе на трибуната Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който сподели, че едвам през днешния ден сутринта от придвижването научили, че техен сътрудник ще оглави комисията по труда. " Вие се отнесохте толкоз надменно към парламентарната група на Движение за права и свободи. Няма по какъв начин да приемем някой да взема решения вместо нас ", сподели той и се оплака, че ръководещите се държат с опозицията по-лошо от ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС също съобщи, че тяхната парламентарна група не са съветвани за председателското място, което ще получат – на комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. Той дефинира тази позиция като синекурна и допусна, че четворната коалиция я дава, тъй като тази комисия не управлява нито едно министерство.

От " Възраждане " се отхвърлиха от председателския пост в спортната комисия. Мотивите им бяха същите като тези на Движение за права и свободи – не били потърсени за тяхното мнение.
Финалното разпределение
Според днешното систематизиране Любомир Каримански , народен представител от " ИТН ", ще бъде ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси. За заместници на Каримански бяха определени Венко Сабрутев от Политическа партия, Кирил Ананиев от ГЕРБ, Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Изненадващо отпред на комисията по конституционни въпроси ще застане Милен Матеев от " Продължаваме промяната ". Очакваше се, че значимата комисия, която ще се занимава с правосъдната промяна, да бъде управлявана от по-опитен юрист. Матеев е приключил магистратура по " Право " в Софийски университет. От 2000-та година работи като нотариус в град Дряново. Матеев е бил зам.-председател на Апелативна Колегия във Велико Търново към Нотариалната Камара на България за два мандата. Зам.-председатели в правната комисия ще са Андрей Михайлов от Има Такъв Народ, Атанас Славов от Демократична България, Анна Александрова от ГЕРБ, както и Филип Попов от Българска социалистическа партия.

Мартин Димитров от " Демократична България " ще управлява комисията по икономическа политика. Тази по енергетика отива в ръцете на Радослав Рибарски , който сега води работата на краткотрайната комисия за енергийната рецесия. От ГЕРБ-СДС желаеха Рибарски да освободи този пост, само че ръководещите подминаха настояването им с безмълвие.

Председател на комисията по районна политика ще бъде Настимир Ананиев от Политическа партия, а ръководителят на комисията по външните работи още веднъж е кадър на Политическа партия - Венцислава Любенова . Нейни заместници ще са Атанас Михнев от Политическа партия, Екатерина Захариева от ГЕРБ, Станислав Атанасов от Движение за права и свободи и Ангел Георгиев от " Възраждане ".

Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия стана ръководител на комисията по обучение, а един от заместниците ѝ е рапърът Хросто Петров , по-известен като Ицо Хазарта. 

Социалистът Манол Генов бе определен за началник на комисията по околна среда и водите в Народното събрание, а транспортната комисия поема Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии ще се води от Кирил Симеонов от Има Такъв Народ. Съпартиецът му Пламен Абровски ще управлява комисията по земеделие.

Избора на ръководителя на комисията по вътрешна сигурност качи напрежението сред съдружните сътрудници. Как беше определен той - четете тук.
Преди Коледа депутатите основават комисиите в Народното събрание
След леко разбъркване депутатите одобриха стратегия за последните два работни дни преди празниците. В признатия дневен ред са включени прое...
Прочети повече
Комисията за надзор над службите за сигурност и СРС-тата ще се ръководи на ротационен принцип от всяка от обединенията за по една парламентарна сесия. Първи щеф на комисията ще е Калоян Икономов от Политическа партия, след него Десислава Атанасова от ГЕРБ, след това Хамид Хамид от Движение за права и свободи, Филип Попов от Българска социалистическа партия, Николай Радулов от Има Такъв Народ, Иван Димитров от Демократична България и Николай Дренчев от " Възраждане ".

След като Движение за права и свободи отхвърли да управлява обществената комисия, от Демократична България предложиха Елисавета Белобрадова . Стигна до отмора, в която ръководещите да се схванат, а след нея Демократична България отдръпна кандидатурата на Белобрадова, а за поста бе определен Искрен Арабаджбиев от Политическа партия.

От " Възраждане " желаеха ръководителят им Костадин Костадинов да стане ръководител на комисията за българите в чужбина. След къс спор обаче постът отиде при Антоанета Цонева от " Демократична България ".

За ръководител на комисията по просвета и медии бе определен Тошко Йорданов,  а Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия стана ръководител на комисията по европейски въпроси. Атанас Зафиров, също от Българска социалистическа партия, поема лидерската позиция в комисията по защита.

Комисия по предварителна защита и противопоставяне с корупцията пое Михал Камбарев от " Продължаваме промяната ", а тази по туризъм съпартиецът му Илин Димитров.  Бившият отраслов министър Николина Ангелкова от ГЕРБ и Елин Димитров от Българска социалистическа партия ще са зам.-председатели.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР