Народното събрание избра общо 11 членове на ВСС от квотата

...
Народното събрание избра общо 11 членове на ВСС от квотата
Коментари Харесай

НС избра новите членове на Висшия съдебен съвет

Народното заседание избра общо 11 членове на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание от съдийската и прокурорска гилдия.

За съдийска гилдия бяха определени 6-ма членове, а за прокурорска гилдия - 5-ма.

В съдийската гилдия влязоха шестима, които при гласуването получиха най-малко 160 гласа " за " - Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Даниела Маринова-Марчева, Боян Магдалинчев, Боян Новански и Стефан Гроздев.

В прокурорската гилдия бяха определени петима членове - Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова-Кючукова, Пламена Апостолова и Йордан Стоев.

Кандидатите за Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание бяха общо 18. Съгласно Конституцията, 11 от членовете на Висш съдебен съвет се избират от Народното събрание с болшинство от две трети от народните представители. Номинираните би трябвало да са адвокати с високи професионални и нравствени качества, които имат минимум 15 години юридически стаж.

Необходимостта от провеждането на обществената процедура е поради приключването на мандата на членовете на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР