Народният представител получил 20 млн. акции на US-компанияСпециализираната прокуратура е

...
Народният представител получил 20 млн. акции на US-компанияСпециализираната прокуратура е
Коментари Харесай

Проверяват депутат за пране на пари

Народният представител получил 20 млн. акции на US-компания
Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане против Лъчезар Иванов

Депутатът продал част от акциите

Специализираната прокуратура е образувала следствие за пране на пари от народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Това съобщи през днешния ден пред Българска телеграфна агенция представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, който уточни единствено буквите Л. И.

Досъдебното произвеждане е резултат от инспекция на КПКОНПИ, материалите от която са постъпила в прокуратурата в средата на юли. Наблюдаващият прокурор е решил, че има данни за вероятно осъществено закононарушение по член 253 от Наказателен кодекс - пране на пари. Депутатът Иванов няма повдигнато обвиняване. В случай, че се стигне до привличането му към наказателно отговорност, преди този момент основният прокурор би трябвало да изиска от 46-то Народно заседание да смъкна имунитета му.

За това, че Иванов е проверяван от Държавната организация „ Национална сигурност” (ДАНС), КПКОНПИ и прокуратурата по сигнал за пране на пари при осъществена от него огромна облага от продажба на акции заяви на 22 юли „ Свободна Европа”.

Депутатът е правил консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари, е получавал акции на сдружението. Няколко години по-късно Иванов е продал част от акциите си на борсата и е спечелил огромна сума пари. Тогава са стартирани инспекциите от институциите, а по-късно е подаден сигнал до прокуратурата за вероятно пране на пари.

Иванов признава, че от години работи с американската компания Enzolytics.

През 2018 година той подписва контракт за консултантски услуги. В него е записано, че за активността си ще получи 20 млн. акции на сдружението. В началото на 2021 година той продава посредством капиталов медиатор част от тях на фондовата борса в Ню Йорк и съгласно неофициална информация облагата му надвишава 1.6 млн. $.

Акциите не попадат и в заявеното от Иванов имущество за 2019 и 2020 година, само че той изяснява, че е отчел облагата от тях, дружно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото Народно събрание, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание напролет на 2021 година
Депутатът Лъчезар Иванов пред „ Труд”: Няма от какво да се тормозя


В обществена американска компания, която е листвана на Нюйоркската борса няма по какъв начин да се перат пари.

Декларирал съм акциите си в US компанията във формуляра на декларацията пред КПКОНПИ и нямам никакви терзания. Освен това пред американската компания съм заявил, че съм политик, оттова са ми направени всички надлежни инспекции. Работя за US компания, чиято пазарна капитализация е 565 млн. $.

Имам контракт с компанията, а цената на тези 20 млн. акции, към които се подвига звук е 0,0001 $ на акция. Ще платя налог и не виждам никакъв проблем. Не съм обезпокоен и няма от какво да се тормозя.

Парите преди да влязат в сметката ми минават през четири банки. За какво пране на пари може да става дума?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР