Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между

...
Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между
Коментари Харесай

България дава над 16,5 млн. евро помощ на Украйна

Народните представители одобриха законопроект за одобрение на Гаранционното съглашение сред Европейската комисия и България за даване на изключителна макрофинансова помощ за Украйна, заяви Glasnews.bg.

При първото четене „ за ” гласоподаваха 116 депутати, „ срещу ” - 48, а шестима се въздържаха. Веднага по-късно ратификацията мина и на второ четене. При него 114 народни представители поддържаха предлагането, 50 бяха „ срещу ”, а 7 се въздържаха.

Помощта е ориентирана към подкрепяне на макрофинансовата стабилизация на Украйна и подсилване на потенциала ѝ за възобновяване. Помощта се дава под формата на заеми и грантове. Предвидено е общият размер на заемите до 6 милиарда евро да се употребяват с покритие от 70% посредством платени хранителни запаси, като 9% от тях са за сметка на бюджета на Европейски Съюз, а страните членки подсигуряват до 61% от цената на заемите.

Гаранциите, които страните членки би трябвало да обезпечат, са в общ размер на 3 660 млн. евро, като за установяване на размера на гаранционната вноска на всяка страна членка се употребява делът, който нейният брутен народен приход съставлява в брутния народен приход на Европейски Съюз.

Необходимите гаранции по помощта, които България следва да даде, възлизат на 16 654 646 евро.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР