Народните представители приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на

...
Народните представители приеха на първо четене Законопроект за ратифициране на
Коментари Харесай

Час след вота на недоверие заради политиката по сигурността, НС гласува нова безвъзмездна пратка БТР-и за Украйна

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласоподаваха " срещу ", а " въздържали се " нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ". Преди и след гласуването имаше горещи разногласия, напрежението се нажежи в залата, а депутатите се скараха и си размениха обиди. 

Споразумението е подписано в осъществяване на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна. Със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че за " 34 години от над 110 000 души в армията, сега те са към 20 000 ", и уточни, че в този момент страната желае да подари 100 БТР-а на Украйна, вместо те да служат за потребностите на нашата войска. " Не ви ли е малко позор и неловко от това, което го вършиме. Вие ударихте дъното от тази сглобка ", сподели Гуцанов. Според него в случай че сътрудниците му не желаят да се усещат като национални предатели след години, би трябвало да мислят за страната ни и да " спрат ".

" Малко да се спрете. Живеем в страна на парадоксите. В комисията по защита има единствено двама сътрудници, приключили военни учебни заведения, само че всички схващат от защита и сигурност. Половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е джойстика на някоя игра или епилатор, само че се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността. Не ви ли е малко позор ", сподели още той.

" От 110-хилядна войска сега сме под 20 хиляди и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, в случай че могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, сега няма и 8, чакаме ги след платени милиарди. Имали сме и 2400 танка, сега няма и 20 ", уточни Гуцанов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ сподели, че по време на дебата са се изговорили много неистини. Той разяснява, че тази техника, която е на 40 години, не коства 1 милиарда лева и това е нечиста сделка. Мирчев уточни, че цялата военна техника, която " ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от Европейски Съюз ".

" Първо се говореше за епилатори. Аз не знам кой употребява тук епилатори и кой не употребява, само че би трябвало да ви кажа, че усещането ми за дебата, който виждам и причините, които употребяват част от депутатите, е че има епилирани мозъци. И нещастието е не дали някой е ходил в казарма, или не, а в случай че методът му на мислене е останал казармен. Аз съм ходил в казарма, имал съм и бойни наряди ", добави той. 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов пък разгласи, че давайки тази техника на Украйна, на процедура ще подарим 1 милиарда лева на Украйна, и разкритикува, че никой не разяснява кой ще заплати превоза на БТР-ите. Според него евентуално още веднъж България ще поеме този разход. " Вие сте позор за България и българската история ", укори той.

" Ако се сметне, може да се окаже, че ние сме най-големият донор на Украйна на глава от популацията. Когато цифрите и обстоятелствата приказват, даже и боговете, и представителите на ПП-ДБ мълчат. Какво получихме ние от Украйна за нашата безплатна помощ ", добави Костадинов.

" Луди са хората, които Ви имат вяра, господин Костадинов ", уточни Исрен Митев от ПП-ДБ. 

Николай Дренчев от " Възраждане " добави, че машините могат да се употребяват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки - БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито съвещание би обяснил по-подробно какво тъкмо даваме и защо може да се употребява то.

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи уточни, че от парламентарната естрада са се чули всевъзможни изявления, само че нищо всъщност по съглашението, което се гласоподава. " Не виждам и няма причина за политически нервности, само че очевидно това е част от амплоата на някои народни представители в това Народно събрание ", сподели той и подсети, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала нужда. Според него не би трябвало да позволяват прочувствени изявления и да се плаши българското общество изкуствено. " Това е премислена политика и не виждам причина за терзания ", увери Ибрямов.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че става въпрос за техника, която е на Министерство на вътрешните работи, а не на Министерство на защитата и увери, че техниката на МО не е наранена в това съглашение. " Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и запасите ". Според него за защита на границата са доста по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, тъй като те затъват в калта при по-лошо време.

Министърът на защитата Тодор Тагарев подсети, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са употребявани по време на Възродителния развой за осъществяване на вътрешни функционалности и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на Народно събрание. " Не разбрах за какво би трябвало да заставам тук в залата, до момента в който вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези ", обърна се той към Българска социалистическа партия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР