Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона

...
Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за енергетиката

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката. Промените в закона плануват излизане на битовите консуматори на свободния пазар на ток от 2026 година.

Ветото бе преодоляно, откакто 133 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи поддържаха измененията в закона. Против бяха 49 народни представители от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

Преди гласуването в зала имаше и спор, в който взе участие главно опозицията, а към края на дебата ръководителят на енергийна комисия към Народно събрание Делян Добрев прикани сътрудниците си да поддържат законопроекта, с цел да " получим второто заплащане по ПВУ ", а в последващите шест месеца да преработят закона, с цел да поправят всички неясноти и проблеми в него.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия разяснява, че това е шансът им да трансформират решението си като поддържат ветото на президента. Той подлага на критика, че не е ясно от кое място ще има обезщетения за енергийно бедните, само че и също така, че в закона няма регламентиран орган, който да управлява целия развой.

" С тези промени не се подсигуряват правата на най-уязвимите битови консуматори. Това е следващата промяна, която ще заблуди Европейска комисия и българите, че се прави нещо положително за живота на българските жители ", счита той.

Йордан Тодоров от " Възраждане " акцентира, че ветото на президента би трябвало да бъде подкрепено и уточни, че неговата парламентарна група ще го поддържа. Според него задачата на измененията в Закона за енергетиката не са, с цел да се направи добра промяна за българската енергетика и общество, а да се изпрати текст до Европейска комисия, с който да получим средства от ПВУ. " Тези пари ще би трябвало да бъдат върнати. Получава се по този начин, че ръководещите получават едни пари на куп по ПВУ, разпределят ги на техни компании, а по-късно българският народ ще връща тези пари ", разясни той.

Павела Митова от Има Такъв Народ разяснява, че е извънредно време българският " политически хайлайф да спре да гледа на бранш " Енергетика " като на " дойна крава за държавната хазна ". Според нея за сходни промени са нужни повече от шест месеца, само че и също така обстоен разбор. " Измененията ще рефлектират отрицателно върху крайните битови консуматори ", акцентира тя и прикани сътрудниците си да постъпят държавнически отговорно. " Не унищожавайте българската енергетика безгрижно ", сподели още тя.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС сподели, че причините на президента са съществени. " Прав е президентът, че доста от въпросите са останали неизяснени ", разяснява той и посочи, че тези терзания са били изразени както от опозицията, по този начин и от ГЕРБ-СДС. " Ако не приемем този законопроект няма да получим второто заплащане по ПВУ. Има недостатъци в този закон, наясно сме всички. Предлагам макар всички терзания, които имаме да приемем този законопроект, с цел да не спъваме работата по ПВУ, а в идващите шест месеца да почистим всичко в този законопроект - тук в Народно събрание с специалистите да решим въпросите и проблемите по този законопроект ", прикани той.

Основната смяна в Закона планува Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 година да престане да бъде публичен снабдител. Поради тази причина крайните доставчици, измежду които са електроразпределителните предприятия, които доставят сила на битовите консуматори, ще получават обезщетения, в случай че електрическата енергия, която закупуват, е над избран предел, който ще се дефинира от Министерския съвет.

Парите ще идват от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) с държавно решение, в което ще се показва над каква сума те ще получават тези обезщетения. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще останат до 1 януари 2026 година
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР