Народните представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание

...
Народните представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание
Коментари Харесай

НФСБ с предложение за промяна на възнагражденията на депутатите при отсъствия

Народните представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание през днешния ден промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание, оповестиха от партията. Част от предложенията засягат финансовите правила – трансформират се алинея 3 и алинея 4.

„ Сега настоящата алинея 3 постановява, че при безпричинно неявяване от три следващи или общо пет пленарни съвещания за съответния месец на народния представител - се прави удръжка, равна на две трети от месечното му заплащане, и Народното събрание не поема повече от една трета от спомагателните му разноски по член 11. С препоръчаната смяна при безпричинно неявяване от три следващи или общо пет пленарни съвещания за съответния месец на народния представител Народното събрание няма да поема спомагателните му разноски по чл.11 “, се споделя в претекстовете.

„ Освен това, отпада правилото, че в този случай националният представител ще получава една трета от възнаграждението си, като по този начин ще работи само наредбата на ал.1, член 13 от Финансовите правила, според която при безпричинно неявяване от пленарно съвещание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му заплащане, без значение какъв брой дни отсъства безпричинно “, декларират още вносителите от НФСБ.

Според тях този метод на установяване на възнаграждението е по-справедлив, като националният представител ще получава заплащане само, в случай че взе участие в пленарни съвещания или при неявяване по уважителни аргументи. Освен това, обосновано е при неявяване на три следващи или от общо пет съвещания през месеца да не се поемат спомагателните разноски на народните представители по член 11 от Финансовите правила.

От НФСБ оферират също по този начин, в случай че депутат взе участие в по-малко от половината гласувания в едно пленарно съвещание – да му се удържа една втора от дневното му заплащане.

„ Гласуването на законопроекти и планове за решения е едно от главните отговорности на народния представител, като по този метод той показва позициите и пази ползите на тези, които са го избрали. Ето за какво, неизпълнението на това обвързване следва да бъде скрепено със съответна финансова глоба “, декларират в претекстовете си вносителите.

От НФСБ оферират още допълнение на член 55, като се сътвори нова алинея 5, в която да се регламентира оптималния брой процедури по метода на водене по точка от дневния ред за работа на Народно събрание, на които една парламентарна група има право. „ За страдание, през последните години, а изключително – през последните месеци от работата на Народното събрание, се следи груба корист с тази процедура. Тя се употребява за политически заявления, персонални пояснения междуличностни нападки, само че не и с цел да бъдат посочвани нарушавания при воденето на съвещанието. Считаме, че с препоръчаното ограничаване ще се дисциплинират както обособените народни представители, по този начин и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този метод да не се лишава парламентарно време за диспути всъщност “, декларират в претекстовете си вносителите от НФСБ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР