Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията

...
Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията
Коментари Харесай

Пламен Георгиев очаквано оглави новия антикорупционен орган

Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. „ За “ избирането му гласоподаваха 148 депутати, 66 бяха „ срещу “, а 4 се въздържаха. Новоизбраният ръководител на комисията е предложение на ГЕРБ. За другия претендент, Николай Иванов Николов, препоръчан от Българска социалистическа партия, „ за “ гласоподаваха 79 народни представители, 62 „ срещу “ и 73 „ въздържал се “.

Според признатите правила за определен се смята претендентът, за който са дали своят вот повече от половината депутати в зала. Като към този момент определен ръководител Пламен Георгиев ще предложи собствен заместител и трима членове на комисията. Те също ще бъдат определени от депутатите.

В коридорите на Народното събрание Пламен Георгиев съобщи, че е отчаян от ниското ниво на дебата в зала. Той уточни, че в никакъв случай не е бил подвластен и в никакъв случай не е бил член на партия. Оглавявайки новия орган ще продължа да работя в полза на страната, уточни той.
Пламен Георгиев до момента ръководеше комисията за конфискация. Конкурентът му - Николай Николов е досегашният началник на комисията за спор на ползи, която също се вля в мегакомисията против корупцията.

Основният мотив на Българска социалистическа партия против Георгиев е, че до момента в който беше прокурор,той отхвърли да образува следствие за търговия с въздействие по абсурда "Мишо Бирата ". Става дума за подслушаните телефонни диалози, изтекли в медиите, сред премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. В записа се чуваше по какъв начин министър председателят подрежда на шефа на митниците да приключи инспекцията в пивоварна "Леденика " на Михаил Михов, тъй като е "поел ангажимент да не го закача ". Този отвод на Георгиев да проверява стана главен трамплин в кариерата му.

Друга уязвимост в работата на Георгиев, посочена от Българска социалистическа партия, е, че като началник на комисията за конфискация не е посочвал в отчетите на комисията какви компенсации е била наказана да заплаща институцията, наказана поради противозаконни свои дейности.

От ГЕРБ отвърнаха с това, че от Българска социалистическа партия са прикрили обстоятелството, че техният претендент е бил общински консултант в Ловеч и е политически привързан със социалистическата партия. Цветан Цветанов уточни, че до момента в който Българска социалистическа партия са управлявали Ловеч, общината е била във финансов колапс - с милиони отговорности и финансови корекции по оперативните стратегии.

От Българска социалистическа партия подсетиха на Цветанов какъв брой пъти страната е била осъждана поради негови дейности и реплики като министър на вътрешните работи. "И до ден сегашен не може да обясните шестте си жилището ", обърнаха се от Българска социалистическа партия към Цветанов.

"Приехте неработещ закон, слагате авансово определен подвластен човек. Какъв резултат желаете ", включи се в дебата и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. "Не сме наивници, че Георгиев ще бъде определен. Но той стартира с провал. Борбата с корупцията е проблем на доверие ", сподели още тя. "Искате да уредите един човек, който ще ви слуша и да ви подсигурява, че няма да бъдете закачани за това, което окрадохте последните 9 години от ръководството на България ", заключи тя
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР