Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни

...
Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни
Коментари Харесай

Коалицията абдикира от избора на двама конституционни съдии

Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни съдии. Така към този момент освен че половин година Конституционният съд (КС) заседава в понижен състав, само че и се подменя замисъла за мандатността на квотите на съдиите - съдиите от една квота няма да завършват едновременно присъединяване си в Конституционен съд, какъвто е замисълът за институцията. Едно от местата в парламентарната квота на Конституционен съд се освободи предишния ноември, а през февруари се освободи и второто.

Още при започване на март по време на съвещание на правната комисия управлението й увери депутатите, че на идващото или на по-следващото съвещание ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии. Това обаче към момента не е случило. Причината за това е, че ръководещата коалиция не може да се разбере за това кого да номинира, считат и депутати, и конституционни съдии, с които " Сега " беседва.

Преди няколко месеца депутати от ръководещата коалиция обясняваха, че едно от местата е непокътнато за Ива Митева (ИТН). Сега обаче нещата не наподобяват към този момент толкоз сигурни. След развръзката при избора на шеф на Българска народна банка, който сблъска Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната ", обстановката за Конституционен съд се усложнява още повече, тъй като хората на Слави Трифонов ще държат на Митева непременно, позволяват депутати.

Според конституционни съдии Политическа партия ще упорстват едното вакантно място да бъде заето от посочен от тях претендент. За Митева обаче в обединението няма единодушие. " Сега " опита да се свърже с Митева, както и с други представители на Има Такъв Народ от правната комисия, само че никой от тях не отговори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР