Наркотици, рекет, луксозни коли и вили на престъпни босове -

...
Наркотици, рекет, луксозни коли и вили на престъпни босове -
Коментари Харесай

Германия има огромен проблем с прането на пари


Наркотици, рекет, първокласни коли и вили на незаконни босове - това си представяме нормално, когато става дума за пране на пари. Но казусът на Германия е доста по-голям, споделят от " Трансперънси Интернешънъл ".

От няколко години Германия води целенасочена. Постоянно се стига до зрелищни полицейски акции, при които се щурмуват и обискират именията на огромни германско-арабски семейства. Недвижимите парцели, първокласните коли, бижутата и другите скъпи предмети, закупени най-вероятно с незаконни средства, се конфискуват в интерес на страната.

През 2018 година прокуратурата в Берлин е иззела над 75 парцела на семейството Ремо на стойност към 10 милиона евро - типичен случаи на пране на пари, при които нелегално добитите средства, в този случай от грабежи и търговия с опиати, се наливат в легалната стопанска система.

Случайни попадения
Редакцията предлага
Следователите обаче попадат на семейство Ремо по-скоро инцидентно – техните съмнения пораждат в границите на настоящо дело за други закононарушения. „ Това, че този случай бе показан от берлинските управляващи като един от най-големите триумфи в битката против прането на пари, е просто срамно “, отбелязва Кристоф Трауфетер от мрежата „ Данъчна правдивост “.

Германия подхваща „ прекомерно малко, с цел да разкрие следите на същинските босове на проведената престъпност, които професионално перат в световните мрежи пари, добити от наркотрафик, корупция, укриване на налози и други закононарушения “, счита Трауфетер, който е създател на изследване за прането на пари в Германия, квалифицирано за „ Трансперънси Интернешънъл “.

Става дума за стотици милиарди

Има разнообразни данни за това какъв брой пари се „ изпират “ в Германия годишно. В изследване, поръчано от Федералното министерство на финансите през 2016 година, се приказва за 100 милиарда евро. Според Европейската счете палата облагите от закононарушения в Европейски Съюз възлизат на 250 милиарда евро.

В „ Трансперънси Интернешънъл “ са на мнение, че фактическите парични потоци са с доста по-големи размери, само че точна сума не може да бъде посочена. „ Трудно е да се реши “, споделя Трауфетер:„ Нито обсегът, нито структурата на тези парични потоци са изследвани задоволително. Големите финансови кавги от последните години обаче демонстрираха, че “.

Престъпниците са улеснени

„ Списъкът на финансовите кавги с немска връзка от последните години е дълъг “, написа в разбора на „ Трансперънси Интернешънъл “. Германия има сериозен проблем с прането на пари, против което не се бори задоволително. Освен това се изрича мнение, че нарушителите могат с лекост да изнасят огромни суми в брой в чужбина, да ги влагат в покупката на художествени творби или пък да ги вкарат в легалната стопанска система посредством брокери на недвижими парцели.

Споменати са и „ анонимните финансови пазари “. „ Макар от 20 години да има наредба, че банките би трябвало да познават клиентите си, те не престават да не се преценяват “, показва Трауфетер. Не на последно място се акцентират „ прекомерно лимитираните проверяващи потенциали “ в Германия. Наред с другото липсва профилирана финансова полиция.

Какви са решенията?

Проучването предлага основаването на указател за бистрота и за благосъстоятелност на недвижимите парцели, само че такива, които фактически „ да заслужават сходно име “. Освен това: по-добър контрол на страната над паричните потоци, надзор над прането на пари във финансовия и в нефинансовия бранш, спомагателен личен състав в профилираните институции и по-активно съдействие с Европейски Съюз и в интернационален проект.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР