Наркополитиката, която води държавата ни, произвежда повече употребяващи деца и

...
Наркополитиката, която води държавата ни, произвежда повече употребяващи деца и
Коментари Харесай

Българската наркополитика вреди на децата и произвежда престъпници

Наркополитиката, която води страната ни, създава повече употребяващи деца и повече младежи с неоправдателни присъди, без да се бори с дилърите и престъпността. Това разкриха от Българско либертарианско общество (БЛО) и придвижване Промена на специфична конференция. Те показаха изследване на правосъдни каузи и полицейски отчети за интервала 2009-2016, в което ясно се обрисуват проблематичните трендове от поетия курс на криминализация и строги санкции.

Вместо Министерство на вътрешните работи да преследва огромните производители, трафиканти и дилъри, 3 от всеки 4 правосъдни каузи са за владеене на дребни количества (от 0 до 5 грама) трева. Около 80% от хората, които попадат под ударите на закона за опиати пък са трудово заети или учащи. " Данните на Министерство на вътрешните работи тотално опровергават митовете, че употребяващите опиати са безделници, които крадат, с цел да финансират зависимостта си. ", разяснява Димитър Карагегов от БЛО. Изследването демонстрира, че едвам 0.5% от всички причинители на закононарушения в България са използвали опиати. Тези, които са правили закононарушение в нетрезво положение са 32 пъти повече (16% от всички).

Проучването демонстрира безсилието на Министерство на вътрешните работи при решаването на закононарушения като автомобилни обири (8% разкриваемост), набези и убийства, до момента в който тези с опиати имат забележителните 76% разкриваемост. Според адв. Калин Ангелов от Промена " Изследването на правосъдната процедура демонстрира сигурно, че българската наркополитика няма за цел понижаване на търсенето на дроги, а само помпане на полицейската статистика. ".

Докато Министерство на вътрешните работи се занимава с младежи с по цигара трева в джоба, статистиката демонстрира, че българските възпитаници пият повече от европейските, пушат повече, взимат и повече опиати от връстниците си в други страни. Въпреки, че сме една от страните с най-строги закони към опиатите в Европейски Съюз, ограниченията ни не създават положителен резултат, а в противен случай - утежняват обстановката.

От БЛО и Промена се заканиха за огромен митинг пролетта на 2018-та, който да покаже в действителност положителната страна на младежите в България, които желаят по-адекватна и рационална наркополика.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР