Наричат шафранения минзухар златното цвете“. Подправката, която се извлича от

...
Наричат шафранения минзухар златното цвете“. Подправката, която се извлича от
Коментари Харесай

Българският шафран – един от най-качествените в света

Наричат шафранения минзухар „ златното цвете “. Подправката, която се извлича от него, е приета за най-скъпата в света. В последните години производството на „ алено злато “ у нас пораства с бързи темпове и се трансформира в прехранване за от ден на ден български фамилии.

„ Оказва се, че напоследък нашите климатични условия са най-подходящи. Това се дължи и на климатичните промени, които следим от 15-20 години насам. Тези страни, които още преди епохи са отглеждали шафрана, към този момент не създават качествена годишна продукция. Например Иран, както и други страни, сега създават под 50% от това, което е било в предишното “, разкри тайната на взрива в страната ни с Хасан Тахиров – ръководител на Българската национална асоциация на производителите на шафран.

Различни източници настояват, че шафранът води началото си от остров Крит. Но пък с епохи Иран е държал шампионата по развъждане и произвеждане на шафран – почти 300 тона годишно.

„ Преди към 50 години поради появяването на изкуствените оцветители и есенции като ванилията да вземем за пример, производството на шафран внезапно понижава. Знаете, хората доста постоянно залитат по това, което е елементарно, налично и на ниска цена. С времето обаче те схванаха, че всичко това е доста нездравословно за човешкия организъм. Сега всеки се стреми към това, което е биологично “, описа историята на подправката производителят.

Наричан „ аленото злато “, шафранът от дълго време е потвърдил това определение. Много постоянно на международния пазар грам шафран се търгува по-скъпо от грам същинско злато. Налагането на развъждане на шафран у нас, за Тахиров се трансформира не просто в източник на приходи, а в задача.

„ Случи се преди 10 години, когато се върнах в България след дълги години в чужбина. Имаше нещо, което доста ме затормозяваше – това, че би трябвало да се направи нещо за пустеещите земи в моята татковина. В един миг с моята жена си казахме „ Защо да не се пробваме с шафрана, може пък да вирее и при нашите естествени условия “? Първата година опитахме, видяхме, че цъфти, пораства. След това създадохме опитни полета в Пловдив, Враца, Русе, Лудогорието и край Кърджали. Видя се, че шафранът фактически вирее идеално при нашите климатични условия “, споделя Хасан Тахиров за началото на плана.

Лабораторните разбори от Швеция, Англия и Франция потвърждават най-смелите им фантазии – създаденото не просто е от високо качество – в действителност е едно от най-хубавите в света.

Растението има извънредно необятно приложение в медицината, текстила, хранителната индустрия и козметиката. Шафранът през годините се трансформира в една от най-фалшифицираните подправки в света.

„ Много публикувана процедура по света е да се продава цветето невен като шафран, само че това не е шафран. Истинският шафран коства най-малко 10 000 евро за кг. Ние от своя страна предлагаме нашия първокласен шафран за 10 000 лв. и постоянно споделяме на нашите купувачи – „ Това е промоционална цена, 50% отстъпка “. Даваме им опция да опитат нашия шафран и да се убедят, че ние имаме един от най-качествените шафрани в целия свят “, споделя за триумфа на бизнес модела Хасан Тахиров.

Работата по развъждането на шафрана и инспекцията на неговото качество е извънредно прецизна.

„ Когато се чуе шафран, това звучи малко първокласно, екзотично. Но в последна сметка е все едно отглеждаш картофи или арпаджик. Трябва земята да е добре обработена, да се употребява оборски тор или тор от калифорнийски червеи. В последно време има чисти биологични торове, което е идеалният вид, тъй като светът търси биологичен шафран, изключително що се отнася до медицината “, изясни производителят.

А за лечебните свойства на шафрана, има изписани цели книги и научни писания.

„ Имаш ли шафран, все едно имаш цяла аптека! Ако пиеш един чай дневно, той ще ти помогне да изчистиш организма си от шлаката и отровите. Има благотворно деяние при най-различни заболявания, при алцхаймер, сърдечни болести. Полезен е за зрението “, изяснява Тахиров.

Новата цел пред сектора е основаването на затворен цикъл за шафранени артикули на територията на страната, вместо да продават в недопечен тип зад граница.

„ Да произвеждаме шафранови артикули, които липсват на европейския пазар – безалкохолни и алкохолни питиета, сладкиши, кремове и така нататък Дори считаме да сътворяваме и трапезна вода от шафран, както и разнообразни шафранови чайове “, описа той.

Андреа Драганова /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР