Наричат оазиса Бахария долината на златните мумиии. Тази слава мястото

...
Наричат оазиса Бахария долината на златните мумиии. Тази слава мястото
Коментари Харесай

Магаре открива златни мумии

Наричат оазиса Бахария долината на златните мумиии. Тази популярност мястото си извоювало откакто археолози се натъкнали на голяма подземна гробница със златни мумии. Районът е ситуиран в пустинната вътрешна част на Египет и е далечен на 320 км от пирамидите и храмовете в Гиза.

Забавен факт е, че асистент на учените се оказало едно магаре, което се спънало, до момента в който препускало, паднало на земята и пробилло с крайник дребна дупка в песъчливата почва. След тази така наречен „ животинска” интервенция на ориста, учените изследвали региона към храма и открили, че изпод има гробница, която се простира на 4 квадратни километра.

Когато дневната светлина за първи път проникнала в гробницата, вътрешността й като че ли избухнала в пламъци. Вътре имало 29 мумии, подредени прилежно край стената.

Някои от тях били задачите покрити със злато. Около 10 000 били мумиите във всички гробове. Постепенно учените разкопали 4 гробници, в които намерили непокътнати 105 тела. Големият брой на мумиите не било единственото, което удивило учените. Повечето от мумиите на деца били задачите покрити с тъничък пласт злато. Други носели позлатени гипсови маски, които стигали съвсем до кръста им. На гърдите те били изрисувани с живописни фигури на египетски божества.

Златните маски се полагали единствено на най-богатите египтяни - земевладелците, служителите и висшите военни, изясняват археолозите. В гробниците имало и мумии в глинени саркофази, изрисувани с човешки лица. Те очевидно били на занаятчии и може би на високопоставени прислужници.
Останалите тела на елементарни служащи просто били увити в ленено платно. Интересно е това, че множеството от мумиите държали в ръцете си монети. Според античните вярвания те трябвало да подкупят този, които ще ги прекара с лодка на оня свят.

Една монета от гроб бил с облика на кралица Клеопатра. Край мумиите учените намерили и непокътнати скулптури на скърбящи хора, съдове, пръстени с изображение на скарабей и украшения. Компания на мумиите правели и скулптури на бога джудже Бес. Открита е и скулптура на Бес в естествена величина от пясъчник, по която тук-там проличава истинската й багра.

Близо до гробниците археолозите се натъкнали и на замък, в който евентуално са се помещавали административните пространства на региона.
Край него са останали и глинените стени на маза, на която оазисът е дължал благосъстоянието си. По време на римското господство сред 330 година Пр. Хр. и 400 година от н. е. климатът в региона бил по-мек и там отглеждали фурми и грозде.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР