Наричат Хилма аф Клинт майка на абстрактното изкуство. Шведската художничка

...
Наричат Хилма аф Клинт майка на абстрактното изкуство. Шведската художничка
Коментари Харесай

Ласе Халстрьом снима филм за шведската художничка Хилма аф Клинт

Наричат Хилма аф Клинт „ майка на нереалното изкуство ”. Шведската художничка е оставила над 1000 творби, които са показани на аудитория едвам 20 години след гибелта й, както самата тя показва в наследството си. Творчеството й е и ексцентрично за времето си и до през днешния ден впечатлява  с цветове и форми. Личността и творецът- Хилма аф Клинт са изключително забавни и за известния шведски режисьор Ласе Халстрьом . Филмът му, с присъединяване на брачната половинка му Лена Олин и щерка им Тора Халстрьом  ще е на екран през октомври.
               

 Георги Георгиев от БОЕЦ: Вече не могат да ни върнат в съветска орбита! 29 авг 2022 | Днес, 29 август, гражданската организация БОЕЦ инициира обсада на Министерски съвет от  19:00 часа, откакто...
Освен художничка, Хилма аф Клинт е спиритист, теософ и антропософ. Нейните сходни на диаграми картини се смятат за едни от първите нереални творби, известни в западната история на изкуството. Значителна част от нейното творчество предшества първите чисто нереални композиции на Кандински, Малевич и Мондриан. Тя принадлежи към група, наречена „ Петте “ , включваща кръг от дами, въодушевени от теософията.

Какво знаем за биографичния филм за Хилма аф Клинт? Лена Олин („ Врагове “) и Тора Халстрьом ще играят Клинт на разнообразни възрасти от живота й. Лентата е снимана в Стокхолм и Вилнюс. А известният шведски режисьор Ласе Халстрьом ( " Шоколад ", „ Правилата на дома ”, „ Защо тъгува Гилбърт Грейп ”) е бил мощно заинтересован от живота и ориста на художничката, чието нетрадиционно изкуство остава значително незнайно в продължение на десетилетия. Клинт минава през доминирана от мъже артистична сцена, с цел да стане в последна сметка един от първите нереални художници в западния свят.

Следва....
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР