Наричаме България „страната на чудесата” с ирония, но е точно

...
Наричаме България „страната на чудесата” с ирония, но е точно
Коментари Харесай

Йордания на чудесата, на Кейт и Рания

Наричаме България „ страната на чудесата” с подигравка, само че е тъкмо такава, без никакъв жлъч. Пълни самолети с българи летят от едната до другата два пъти в седмицата и има за какво. Пък и лоу-кост полетът от София лишава единствено два и половина часа.
Всички желаят да видят първо която – подсигурявам персонално, от първа ръка и със личните си очи, е доста по-впечатляваща от пирамидите на Египет. Трудно е да се изясни по земен път по какъв начин в плътните и разноцветни камъни на планината хората, неразполагали с архитектурни знания и технологии, са издълбали такива гробници, пред които римските колони – завоевателите са ги сложили, с цел да увековечат и себе си посред оригинала, са скука. Словата в действителност мъчно пресъздават това, което се вижда и се усеща, изключително влизайки в една от тях с естествената картина, изрисувана от жилките в камъка и с неповторимата звучност вътре.
Всъщност, шокиращото и още по-извънземното място е То е неръкотворно. Когато чуете за лунен пейзаж или си представяте Марс, а тъкмо подобен е пейзажът на това място на планетата Земя, „ красота” не е първата дума, която ви хрумва. Обаче Вади или Уади рум е необикновено красива пустиня. Човек просто не може да спре да снима. Някои остават и в двата лагера за преспиване посред пясъците и фантастичните, неземни хълмове в близост – причудливи по форма и по своя нюанс, който се мени под другата светлина. Чувството е несравнимо с клишетата – „ сафари в пустинята” в Дубай, Тунис или Мароко. Тук в действителност е феноменално и само по рода си. Няма какво това място да се изяснява – би трябвало да се види.
Тъй като Израел е затворен по корона-причини, методът да се топнете в, където не можете да плувате, само че не можете и да потънете, е също да методите от Йорданската страна. Курортите на най-големите международни вериги са по крайбрежията му, близо до столицата Аман.
На другия завършек на дребната страна е 20-км й линия на Червено море. Градът, ударението пада на първото А – йорданската Варна, е разграничен с ограда от Слънчев бряг на Израел – курорта Ейлат. Честно казано, Червено море в този залив не може да се съпоставя с неговия желан цвят при Хургада в Египет, само че гмуркачите има какво да следят. Иначе и в Акаба има ризорти на всички международни вериги , а в града ще намерите и някои по-скромни и 4-звездни хотели, издържани по международните стандарти.
Полезните препоръки са няколко:
1. 5 дни / 4 нощувки е оптималният период за опознаване на Йордания
2. От тази седмица при идване се прави PCR-тест на туристите на полетите до Акаба в сряда и неделя
3. Търсете по-нови, а не по-брандирани хотели и няма да сбъркате
4. Все едно е дали носите долари или евро – локалната валута „ динар” е по-скъпа от тях и 1 е с курс 2,40 лева Навсякъде, с изключение на в някои дребни магазини и заведения за хранене, може да плащате с карта, с цел да не си вършиме труда да пресмятате курсовете и да се объркате
5. Алкохолът е много безценен, бирата е забавна – има и Петра 10%, локалното вино е много прелестно, като мирише на същинско домашно, въпреки и заводско. А йорданският шоколад е с същинско какаово масло, което мнозина западни и изключително наши производители доста поспестяват
6. Спокойно можете да ядете сурови зеленчуци, което не е целесъобразно в други арабски страни като да вземем за пример Египет, Сирия или Ливан
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР