Наред с шарените птици от маргиналните партии едно от дребните

...
Наред с шарените птици от маргиналните партии едно от дребните
Коментари Харесай

Всички или никой - кой може да се хвали с пенсиите

Наред с шарените птици от маргиналните партии едно от дребните удоволствия на предизборната акция е спектакълът с напредварата кой ще се изкара по-заслужил пред пенсионерите. В коалиция е естествено нарастването на пенсиите да има доста татковци, само че това не лишава нищо от комичността на дебатите сред Българска социалистическа партия и Политическа партия, в които двете партии с растяща раздразнителност и намаляваща учтивост придърпват към себе си заслугите. На този декор ГЕРБ няма с какво да се хвали, по тази причина Бойко Борисов се вживява в една своя остаряла и обичана роля - на клетника, който би трябвало да заплаща вересиите на неразумните си съперници. Неговото обществено острие Деница Сачева обаче виртуозно съумява хем да пришие греховете на другите, хем с някаква вълшебна математика да изкара пенсиите цъфтящи при ГЕРБ.

Какви са обстоятелствата? За по-малко от година върху пенсиите ще бъдат приложени три разнообразни метода за преизчисление и нарастване, без да броим административното нарастване на минималната и оптималната пенсия. Първата смяна - през декември 2021 година, бе направена от длъжностен кабинет и гласувана от 46-ия парламент под натиска на президента Румен Радев, за който това беше избирателен коз. За идващите две (юли и октомври 2022 г.) формулата бе наложена от Българска социалистическа партия. Финансовите сметки и за трите бяха в ръцете на Асен Василев като министър на финансите. Увеличенията съумяха да преведат пенсиите през инфлацията, само че с доста дефекти и ролята на всички забъркани в тях по никакъв начин не е еднопосочна.

 

Бесни Страшни Пенсии

 

Едноименният филм с Брус Уилис е един от първите резултати, които Google демонстрира при заложено търсене Българска социалистическа партия и пенсии. Но Корнелия Нинова би желала да е иначе. Българска социалистическа партия не просто желае да й признаят цялостни и извънредни заслуги за нарастването на пенсиите, а държи да се знае, че то се е случило с помощта на Корнелия Нинова.

Няма спор, че левицата и в ръководство, и в съпротива работи като китайска капка за нарастване на пенсиите - те въпреки всичко са един от дребното й останали избавителни пояси на избори. За разлика от други партии, чиято благотворителност избуява единствено в съпротива, Българска социалистическа партия е подготвена на всичко и от двете страни на властта, без да демонстрира огромен интерес към разноските. Да си напомним обаче ролята на левицата в последните нараствания:

През септември 2021 година Българска социалистическа партия даде решителните гласове да се осуети преизчислението на пенсиите от 1 октомври през по-голяма тежест на стажа (възприемано като най-близо до справедливостта), като поддържа Движение за права и свободи и ГЕРБ за добавки от 120 лева в месеците преди изборите. Тези 120 лева в доста връзки бяха най-големият проблем пред идващите нараствания - при другия сюжет можехме да изхарчим същите пари, само че по надалеч по-справедлив метод. Тази година Българска социалистическа партия още веднъж се поддаде на несъдържателни причини и при нарастването от 1 юли добави към размера на всяка пенсия 60 лева, нямащи нищо общо с осигурителния принос.

 

Човек и Харвард да приключи, има баба

 

От вихреното си излизане на политическата ни сцена " Продължаваме промяната " съумява да танцува един безподобен валс, ухажвайки по едно и също време умни и красиви и техните баби и дядовци. Публиката постоянно ще помни повече изпуснатите нерви, само че Асен Василев имаше удивително присъединяване в инфарктните часове на 7-9 септември 2021 година, когато ГЕРБ и Движение за права и свободи похитиха пенсионните планове на нежното болшинство, а ръководеното от него МФ съумя да пренареди сметките по този начин, че въпреки всичко всички да завоюват.

Българска социалистическа партия изскърца със зъби на досегашните си сътрудници още преди да са изстинали министерските кресла, само че не трябва да не помни, че Политическа партия сърцато бранеше предложенията й в Народното събрание и телевизионните студиа. Иначе Политическа партия заобикаля да нервира левицата и дискретно пропуща да персонализира заслугите, в случай че в близост има човек на Нинова, като залага на трогателни истории с персоналните баба и дядо. Но в акцията из страната човек на моменти се пита дали не гледа един и същи репортаж - на всички места признателни пенсионери, здрависващи се със своите благодетели.

Политическа партия обаче дели с Българска социалистическа партия освен нарастването, само че и всичките му дефекти. Кирил Петков и Асен Василев бяха безпомощни против ГЕРБ и Движение за права и свободи преди година, само че през юни можеха да поправят сътрудниците си в Народното събрание, вместо да се хващат в клопката на Нинова. Към това би трябвало да прибавим и неприемливото заиграване със страховете на хората тази есен - Асен Василев упрекна служебния кабинет, че ще стопира нарастването на пенсиите, макар че чудесно знае, че няма по какъв начин това да стане без настоящ парламент.

 

Борисов и Сачева в огледалния свят

 

В огледалния свят на ГЕРБ други усилват пенсиите, само че постоянно ги заплаща Борисов. Когато другите приказват за пенсии, това съгласно ГЕРБ са " популистически " приказки. Но когато ГЕРБ искрено лъже, това към този момент е глас на разсъдъка. Трудно е да се повярва, само че хората, които 12 години разрушиха връзката сред принос и пенсия и докараха всеки втори пенсионер до една и съща сума, в този момент упорстват " час по-скоро да се върнем към справедливостта и правилото „ принос-полза “. Всеки човек би си помислил, че това е самооценка, само че при ГЕРБ подобен род няма.

Наследството на ГЕРБ в пенсионната система е толкоз пагубно, че даже Борисов се задоволява единствено да нападна, а не да се хвали. Лекцията му я слушаме към този момент 12 години: " Не е значимо кой подвига пенсиите, а кой ги заплаща ". Това завещание обаче не може да уплаши Деница Сачева. Бившият обществен министър обикаля студиа и обществени мрежи с енигматична графика под мишница, в която някак е съумяла да нарисува " действително покачване на пенсиите през последния мандат на ГЕРБ " от... 106%. Ето това би било необикновено видео - ГЕРБ изясняват на действителни пенсионери, че са им дали двойни пенсии.

Всеки пенсионер знае какъв брой усили пенсията му ГЕРБ, само че въпреки всичко ето малко обстоятелства - съгласно статистиката на Национален осигурителен институт междинният размер на пенсията за 2017 година е 345,46 лева Средният размер за деветмесечието на 2021 година, в който влизат добавките и осъвременяването от 1 юли, само че не и платените от служебния кабинет добавки от 120 лева, е 515,52 лева Това е в най-хубавия случай 49%, освен това като си затворим очите за обстоятелството, че съвсем напълно този % идва от изпреварващия растеж на минималната пенсия и на безпринципните коронавирус добавки.

 

Октомврийската мистерия

 

През октомври следва ново преизчисление - този път през модифицирано швейцарско предписание, с цел да се компенсират годините на съвсем цялостно заледяване при ГЕРБ. То ще усили с много (17%) към 700 000 остарели пенсии, само че има две странности - ще заличи в тези пенсии декемврийското преизчисление (защото ще употребява остарялата тежест за стажа) и 60-те лева (в преизчислените пенсии няма да се прибавят 60 лева.). Второто не е коментирано, само че за първото Национален осигурителен институт твърди, че ще окаже нищожен резултат върху размера на пенсията. В. " Сега " обаче към този момент получава писма на недоволни пенсионери, които оспорват тези две решения.

Казано в резюме, всички пенсии порастват, само че с всеобщи партийни старания системата от ден на ден наподобява на Вавилонска кула. Скоро ще имаме пенсии с добавка от 60 лева, както и такива без тези 60 лева Ще имаме пенсии с 1,35 тежест за стаж, както и такива с тежест 1. Ще имаме дори пенсии с разнообразни швейцарски правила. Дали всичко това се подчинява на главните правила в пенсионната система или е стъкмистика - към този момент никой не може да каже. Оттук нататък несъвършенствата ще продължат да задълбочават неудовлетвореността от системата, още повече че надали още веднъж ще имаме година с три нараствания. А след някой и различен бюджет ще разберем дали изобщо при пенсиите има място за похвала, или всичко от дълго време е единствено виновност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР