Наред с многото други, бежанската вълна от Украйна отвори и

...
Наред с многото други, бежанската вълна от Украйна отвори и
Коментари Харесай

И лечението на бежанците се оказа задача на доброволци

Наред с многото други, бежанската вълна от Украйна отвори и един изключително тежък проблем - дойдоха хронично или тежко заболели хора, които 2 месеца към този момент не могат да употребяват гратис опазване на здравето. Мнозина от тях нямат пари, а медикаментите са скъпи - не се ли намерят доброволци да оказват помощ, оцеляването им е пред дословен риск.

Проблемът касае и хората, които просто са се разболели след идването. Всички те имат право на безвъзмездна незабавна помощ, само че не и на покрити от здравната каса прегледи при джипи, експерт, банкет в болница, медикаменти и така нататък Ситуацията би трябвало да се олекоти, откакто бъде регламентирано здравното обезпечаване на бежанците. Промените в закона бяха признати едвам на 13 април, само че още не са оповестени в " Държавен вестник ", а занапред Министерският съвет ще написа и действителните правила, по които ще става обезпечаването.

Закъснението на страната с целия този развой породи рискови случаи от цялата страна. Хора с онкозаболявания към момента не могат да получат належаща химиотерапия, заради което набират дарения във форумите за взаимопомощ. Български пациенти заделят от своите медикаменти, с цел да обезпечат инсулин на украинци с диабет. Лекари към този момент два месеца лекуват гратис хората, намерили заслон у нас, само че мъчно могат да обезпечат скъпо струващи медикаменти.

" Сега " научи за украинче с хемофилия, чиято майка е изпаднала в смут в сложната обстановка. Хемофилията е рядка болест на кръвта, която изисква вливане на препарат регулярно или при най-малкото пострадване. При деца е много рисково, защото малчуганите постоянно се нараняват (например рухване от колело изисква животоспасяващо вливане - в 90% от случаите го вършат самите родители). Медикаментът е доста безценен, у нас касата го поема, само че в тази ситуация не се поставя на украинчето. Положението към този момент е избавено от българско семейство, чието дете е с хемофилия - хората имали в наличност от препарата и пратили нужното за 2 месеца количество.

 

ПРОЦЕДУРИ 

Специалисти чакат след обнародването на законовите промени НАП да впише автоматизирано като здравно обезпечени персоналните номера (ЛНЧ) на хората със статут на краткотрайна протекция. Тоест няма да се постанова на украинците да вървя до гишетата на организацията. Този развой към този момент стартира, само че по форумите доброволци свидетелстват, че постоянно има проблеми и номерата не излизат като здравно обезпечени в системата на Национална агенция за приходите. Очаква се обаче различен проблем - с изписването на протоколи за скъпо лекуване от НЗОК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР