Нарастващото напрежение между Запада и Русия повиши перспективата за налагане

...
Нарастващото напрежение между Запада и Русия повиши перспективата за налагане
Коментари Харесай

Русия е заплашена от тежки санкции заради конфликта с Украйна

Нарастващото напрежение сред Запада и Русия увеличи вероятността за налагане на нови наказания против Москва, в случай че нападне прилежаща Украйна. Вероятно те ще са най-тежките до момента. Демократите в Сената на Съединени американски щати показаха законопроект за налагане на необятни наказания на съветското държавно управление и военни чиновници - в това число президента Владимир Путин, и на банки. Русия е струпала 100 хиляди бойци и въоръжение до границата си с Украйна, като Киев и Западът считат, че това е подготовка за нова военна атака. Русия, която отхвърля да е възнамерявала да нападна Украйна, е обект на наказания след анексирането на Кримския полуостров през 2014 година Допълнителни ограничения бяха наложени, откакто през 2018 година беше изработен опит във Англия да бъде токсичен някогашен съветски разузнавач и след следствие на хипотетична съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, извоювани от Доналд Тръмп.

Сега Западът приготвя съществени наказания, които могат да ударят Русия, само че и да се отразят на американските и европейските бизнес сътрудници. Решението за налагането им обаче няма да е по никакъв начин елементарно, тъй като редица страни в Европейски Съюз настояват, че стопанските системи им ще би трябвало да платят висока цена. Българският министър председател Кирил Петков призна, че при ескалация на напрежението газовите доставки ще бъдат несигурни, а страната е подвластна от суровината от Русия. Това неизбежно ще се отрази на промишлеността, енергетиката и семействата в страната. Европейската комисия се стреми тежестта от сходни наказания да се показа от всички страни в съюза, само че резултатът от договарянията може да не е преференциален за всички членки. В същото време - знаейки добре, че във връзка с външната политика утвърждението би трябвало да бъде единомислещо. Ето и какви ограничения разисква Западът сега.
Без чипове
Белият дом към този момент предизвести американските производители на чипове да се приготвят за нови ограничавания върху износа за Русия, в случай че Москва нападна Украйна, настояват източници на Reuters. Това включва евентуално блокиране на достъпа на страната до световни доставки на електроника. Служителите на Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Питър Харел и Тарун Чхабра са споделили на ръководителите от Асоциацията на полупроводниковата промишленост (SIA е лобистка организация на производителите на чипове) да бъдат подготвени за невиждани дейности против Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна.

" NSC съобщи пределно ясно и изрично сериозността на рецесията, с която сега се борят в Украйна, отбелязвайки, че това е изключителна обстановка и евентуално най-лошото трансгранично навлизане след Втората международна война ", написа шефът на SIA до членовете съгласно имейл, забелязан от Reuters. " NSC уточни, че администрацията интензивно обмисля всевъзможни разновидности. " Според имейла SIA е потърсила изясненост по отношение на вероятността от редица ограничения, в това число финансови наказания. Това би означавало разширение на рестриктивните мерки за експорт към Русия като тези за Иран и Северна Корея и използване по отношение на руснаците на предписание от 2020 година, приложено да блокира доставките на задгранични артикули за китайската Huawei. Това е режим, който доста уголемява пълномощията на държавното управление.
Реклама
Технологичните предприятия в Русия разчитат в огромна степен на западни патенти. Производителят на компютри IRU да вземем за пример, който работи по създаването на настолен компютър, създаден напълно в Русия, внася своите процесори от Тайван, разказва обстановката Der Spiegel. Производителят на чипове Angstrem-T банкрутира през 2019 година, откакто беше заставен да прекъсне връзките си с американските си сътрудници заради наказания, наложени след нахлуването на Москва в Крим.

Подобни ограничения бяха приложени по време на студената война, когато Съединените щати и други западни страни поддържаха тежки софтуерни наказания против Съюз на съветските социалистически републики, което струваше на Москва закъснение в технологиите и слаб стопански растеж.
Ограничения за банките и фирмите
Съединени американски щати и Европейски Съюз към този момент са наложили наказания против енергийния, финансовия и отбранителния бранш на Русия. Сега Белият дом предлага ограничавания за най-големите съветски банки, като и по-рано е обмислял ограничения, ориентирани към способността на Москва да конвертира рубли в долари и други валути. Вашингтон също може да удари и държавния капиталов фонд.

Санкциите, прилагани към обособени компании, постоянно водят до проблеми за целия бранш съгласно някогашния икономист в Държавния департамент на Съединени американски щати Марк Стоун. В този случай вложителите се тормозят, че рестриктивните мерки ще бъдат разширени или мъчно ще ги съблюдават.
Реклама
Санкционирането на всички интервенции с съветски банки и замразяването на активи би имало по-голямо влияние и ще е по-целенасочено, в сравнение с прекъсването на световната разплащателна система SWIFT, счита Брайън О`Тул от от мозъчния концерн " Атлантически съвет ". Спирането на достъпа на Русия до SWIFT, която се употребява необятно в интернационалните финансови интервенции, би било потребно единствено след необятни финансови наказания от Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз, споделя О`Тул.
Изключване от SWIFT
Една от най-тежките ограничения би била да се изключи съветската финансова система от SWIFT за интернационалните разплащания. Тя се употребява от над 11 хиляди финансови институции в над 200 страни, основана е в Белгия, ръководи се от 25-членен ръб, в това число представител от Русия.

Има казус: през март 2012 година SWIFT изключи иранските банки, защото интернационалните наказания против Техеран бяха затегнати поради нуклеарната му стратегия. Това решение докара до загуба на половината от приходите на страната от експорт на нефт и 30% от външната търговия съгласно мозъчния концерн Carnegie Moscow Center. Икономиката на Иран е по-малка и не е толкоз обвързвана с интернационалната, колкото съветската. Съединени американски щати и Германия биха изгубили най-вече от сходна глоба, защото техните банки употребяват най-често SWIFT за интервенции с съветски банки, съгласно Мария Шагина от Carnegie Moscow Center.

Подобна мярка беше обсъждана и през 2014 година, когато Русия анексира Крим, което накара Москва да създаде различна система SPFS. Броят на известията, изпратени посредством SPFS, доближи към 2 млн., или една пета от съветския вътрешен трафик, през 2020 година съгласно централната банка. Целта е този % на доближи 30 през 2023 година Въпреки това системата SPFS има компликации да си обезпечи задгранични членове. Според О`Тул изваждането на Русия от SWIFT ще докара до незабавни разстройства, само че въздействието ще намалее с времето. Някои заплащания ще бъдат забавени и може да има увеличени разноски, само че е малко евентуално да има всеобщ колапс на съветската търговия, стига тази търговия да остане законна и да не бъде глобена, споделя О`Тул.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Свят 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Свят 2 Инфраструктура 3 Политика Реклама
" Поради големите последствия една действителна опасност за изключване на Русия от SWIFT би била извънредно ефикасна ", споделя пред Der Spiegel Габриел Фелбермайр, шеф на Австрийския институт за стопански проучвания във Виена. Страничните вреди от сходен ход обаче биха били обилни. Когато фирмите в Русия ще би трябвало да намерят комплицирани различни пътища за заплащане на своите сметки в чужбина и трансграничният поток от пари и артикули спре, Западът също ще пострада. Износът за Русия от компании в Европа няма да може да се заплаща и Европа няма да може да заплаща за доставките на природен газ от Русия.

Освен това съветският дълг, държан от европейски банки, ще бъде заплашен. Подобни съображения накараха Фридрих Мерц, новият водач на Християндемократическия съюз (CDU), да предизвести за " атомна бомба за финансовите пазари ".
Удар по пазара на облигации
Достъпът до съветски облигации става все по-ограничен и тези ограничавания могат да бъдат затегнати в допълнение, като една от предлаганите благоприятни условия е възбраната за присъединяване на вторичния пазар. През април 2021 година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън забрани на американски вложители да купуват нови облигации в съветски рубли заради обвиняванията в интервенция в президентските избори. Санкциите, наложени през 2015 година, направиха бъдещия дълг в съветски рубли неприемлив за доста вложители и показатели като EMBI Global на JPMorgan. Тези ограничения понижиха външния дълг на Русия с 33% от началото на 2014 година - от 733 милиарда $ на 489 милиарда $ през третото тримесечие на 2021 година По-ниският дълг усъвършенства салдото на страната, само че я лишава от източници на финансиране, които биха могли да допринесат за икономическото развиване.
Санкции против високопоставени хора
Санкционирането на високопоставени чиновници и предприемачи посредством заледяване на активи и забрани за пътешестване е постоянно употребен инструмент и от време на време може да има необятен отзив. През април 2021 година Англия наложи наказания на 14 руснаци по силата на нов закон, който дава на държавното управление пълномощия да санкционира тези, които съгласно тях са потвърдено забъркани в най-сериозната корупция в чужбина. Законопроектът, показан от демократите в Сената, планува необятни наказания против висши представители на съветското държавно управление и военни, в това число президента Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков споделя, че концепцията за налагане на наказания против съветския президент би била равносилна на спиране на връзките сред Москва и Вашингтон.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР