Нарастващото напрежение между Сърбия и Косово ни тревожи, както и

...
Нарастващото напрежение между Сърбия и Косово ни тревожи, както и
Коментари Харесай

Нидерландия и Люксембург загрижени за напрежението в Косово, Вучич обещава мир

" Нарастващото напрежение сред Сърбия и Косово ни тревожи, както и насилието против цивилни жители, публицисти и задачите на Европейския съюз (ЕС) и НАТО в Косово, съобщи министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте, като акцентира, че двете страни би трябвало да подхващат стъпки за деескалация, а по-късно и за нормализиране на ситуацията в границите на разговора, подпомаган от Европейски Съюз, заяви „ Ν1 “.


„ Стабилните връзки са от жизненоважно значение за двете страни и тяхната европейска интеграция, както и върховенството на закона, отбраната на малцинствата, свободата на медиите и битката с дезинформацията “, съобщи Рюте на взаимна конференция със сръбския президент Александър Вучич и министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел в Белград.

„ Не е наша работа да преценяме кой прави повече, би трябвало да се придържаме към пътната карта и нейното изцяло осъществяване и за нас това беше доста потребен диалог “, сподели Рюте.

„ Ще продължим диалозите, опитваме се да бъдем потребни, а не да съдим “, акцентира той и повтори, че осъществяването на пътната карта ще докара до най-хубави резултати.

Министър-председателят на Нидерландия съобщи, че всички съглашения сред Белград и Прищина допускат образуването на Общността на сръбските общини (ОСО), като акцентира, че това ще бъде една от тематиките, обсъждани във вторник в Прищина.

„ Този въпрос е част от по-широк пакет от оферти и изисква работата и на двете страни, само че ние се опитваме да бъдем допустимо най-неутрални и заобикаляме да упрекваме който и да било, тъй като това не би помогнало “, сподели Рюте и добави, че е оптимист, че актуалната обстановка може да бъде позволена и че ще има какво да каже след визитата си в Косово.

Рюте акцентира, че Европейски Съюз е най-големият вложител в Сърбия и най-важният ѝ търговски сътрудник, а страните от Бенелюкс са в първата петица.

Той добави, че са били разисквани и въпросите на миграцията и визовата политика, като добави, че има позитивно развиване, което би трябвало да продължи, с цел да не бъдат Западните Балкани податливи на противозаконна миграция.

Бетел от своя страна съобщи, че „ думите са положителни, само че делата са още по-добри “.

Министър-председателят на Люксембург сподели, че е значимо напрежението сред Белград и Прищина да бъде понижено.

„ Съществува пътна карта, направена от специфичния представител на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак “, сподели Бетел, като акцентира, че е значимо да се реализира действителен триумф.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че той и двамата министър председатели имат разнообразни визии за Косово, само че че „ Сърбия знае каква е нейната работа “.

„ Обещах, че Сърбия ще направи всичко допустимо, с цел да резервира мира и стабилността “, сподели Вучич.

„ Донякъде съм изплашен, тъй като в никакъв случай в политическата си кариера не съм виждал такова равнище на безнаказаност от страна на някои хора в района “, добави той.

Сръбският президент уточни, че Сърбия е изпълнила две от трите ограничения за деескалация на споровете в северната част на Косово, а последната би трябвало да бъде изпълнена по едно и също време от Прищина и Белград.

" Общността на сръбските общини не включва единствено четири общини, а и още шест на юг от река Ибър. Брюкселското съглашение не е изпълнено в най-важната му част, а точно образуването на Общността, подписано преди 10 години, а образуването ѝ е причина Сърбия да извърши всичко останало. Няма вяра, че скоро ще забележим това да се реализира ", счита Вучич. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР