Нарастващата враждебност между държавите на международната арена доведе до факта,

...
Нарастващата враждебност между държавите на международната арена доведе до факта,
Коментари Харесай

ООН: Рискът от ядрено унищожение достигна неприемливо ниво

Нарастващата неприязън сред страните на интернационалната сцена докара до обстоятелството, че рискът от потреблението на нуклеарни оръжия доближи недопустимо равнище , съобщи в понеделник заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации, висш представител по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу на съвещание на първата комисия от 76-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването.

" Нарастващата неприязън сред нуклеарните сили увеличи нуклеарните опасности до равнища, които са неприемливи ", сподели тя.

Накамицу предизвестява, че освен нуклеарните, само че и стандартните оръжия, които също не престават да се натрупват от страните, съставляват опасност за света .

Тя посочи, че световните военни разноски възлизат на близо 2 трилиона $ през 2020 година, което е с 2,6% повече по отношение на 2019 година
 Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия
Засилва се конкуренцията във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - нуклеарни, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Преодоляването на опасността от нуклеарни оръжия е централно място в работата на Организация на обединените нации от самото й основаване ; първата резолюция на Общото заседание през 1946 година се стреми към " унищожаване от националните въоръжения с атомни оръжия и на всички други огромни оръжия, пригодни за всеобщо заличаване ", разяснява по-рано Антонио Гутериш.

Ръководителят на Организация на обединените нации уточни, че макар че общият брой на нуклеарните оръжия понижава от десетилетия, към 14 000 са складирани по целия свят , който е изправен пред най-високия нуклеарен риск от съвсем четири десетилетия : " Държавите усъвършенстват качествено своите арсенали и виждаме тревожни признаци за нова конкуренция във въоръжаването. "

Човечеството е недопустимо покрай нуклеарното заличаване .

Ръководителят на Организация на обединените нации прикани всички страни, притежаващи нуклеарни технологии, да подпишат Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните тествания , който бе признат през 1996 година и е подписан от 185 страни.

За да влезе в действие обаче, той би трябвало да бъде подписан и утвърден от 44 съответни страни - притежаващи нуклеарни технологии, осем от които към момента не са утвърдили Договора: Китай, Египет, Индия, Иран, Израел, Корейската народно-демократична република, Пакистан и Съединени американски щати.

" Прекалено дълго останахме в това положение на несигурност ".
 И тази година светът е на 100 секунди от
И тази година светът е на 100 секунди от " Страшния съд "

Трябва битка с дезинформацията, вслушване в науката и съдействие на международните водачи против световни рискове
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР