Нараства употребата на наркотици сред учениците на възраст до 18

...
Нараства употребата на наркотици сред учениците на възраст до 18
Коментари Харесай

Наркотици убиха петима във Варна тази година

Нараства използването на опиати измежду учениците на възраст до 18 години. Това заяви професор Снежа Златева - шеф на Клиниката за интензивно лекуване на остри отравяния и токсикоалергии към Болничната база за интензивно лекуване във Военноморската болница във Варна. Намаляват острите интоксикации с марихуана и с алкохол, добави тя. 

5 са смъртните случаи за последната година във Варна, в резултат на интоксикации с комбинирана приложимост на два, три и ли повече опиата. Метамфитамините са водещи, три пъти повече по отношение на миналата година и участват в съвсем всички комбинирани отравяния.

Хероинът бележи растеж като причина за остри отравяния, 1.3 пъти повече спрямо 2017 година. Регистрирани са 2 смъртни случая от свръхдоза хероин на жена на 26 години и на мъж на 38.

Наркотиците се одобряват най-често като се инжектират и пушат, последвани от смъркане и преглъщане. Пристрастяването продължава от 5 до 18 години, като има интервали на лекуване при повече от половината интервюирани.

Зависимите към опиати са образовани, най-вече имат приблизително обучение, висше 16,1 %, до момента в който необразованите са единствено 3,2 %. С дребни изключения всички прекъсват образованието си.

Зависимите са най-вече необвързани и без деца. Последните данни са от анкета от проучването " Търсене на помощ във връзка остри интоксикации след приложимост на опиати и други психоактивни субстанции при деца и младежи 2018 година ".

Изследването се реализира по поръчка и с финансовата поддръжка на Дирекция " Превенции ", Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР