Напусна ни още една футболна легенда. На 86-годишна възраст почина

...
Напусна ни още една футболна легенда. На 86-годишна възраст почина
Коментари Харесай

В памет на Боби Чарлтън: Джентълмен и легенда на терена и извън него

Напусна ни още една футболна легенда. На 86-годишна възраст умря Боби Чарлтън. Ще го запомним като един от героите, триумфирали на Мондиал’66, емблема на Манчестър Юнайтед и оживял като по знамение в самолетната злополука в Мюнхен през 1958-а. Той изигра 758 мача за алените дяволи и 106 за Трите лъва. Джентълмен на терена и отвън него, записал със златни букви името си в историята на британския и международен футбол. Истински рицар на най-популярната игра.

Чарлтън е роден във футболно семейство: четирима от чичовците му и по-големият му брат Джак, легенда на Лийдс, с който ще завоюва Световната купа през 1966-а, са футболисти. Боби се причислява към Юнайтед на 15 години, когато е видян от основния скаут на клуба. Той става едно от известните „ Бъзби бейбс “, група млади футболисти под управлението на Мат Бъзби и Джими Мърфи.

Чарлтън дебютира за Юнайтед през октомври 1956 година Още в първия си сезон надареният 19-годишен нападател става първенец на Англия и доближава до край за ФА къп. През февруари 1958-а Боби се ражда още веднъж: на връщане от мач в Белград против Цървена звезда той оцелява в самолетна злополука в Мюнхен, която лиши живота на 23 души от 44 на борда. Само 9 играчи оцеляват, а британският футбол загуби едни от най-големите си гении. Навън бушувала снежна стихия, крилата били заледени, а пистата покрита със сняг. Преди третия опит за политане било обявено, че е открита щета. Всички са свалени от борда и качени след отстраняването на казуса. Играчите на Юнайтед изпаднали в суматоха, някои даже започнаха да сменят местата си. Така Томи Тейлър и Дейвид Пег отиват на седалките на Денис Вайълет и Чарлтън. От тях единствено Боби оживява, като по време на злополуката е изхвърлен от самолета и вратарят Хари Грег го намира измежду отломките.

Преживелият нещастието управител Мат Бъзби съумя да възроди Юнайтед, в което значима роля изигра 20-годишният Чарлтън. През 1963 година Боби завоюва ФА Къп от третия си опит, само че пък има шампионски хеттрик. Три по-късно стана народен воин. Англия спечи единствената си международна купа (4:2 след прод. против ФРГ), като Боби водеше офанзивата на Трите лъва. 

С два негови гола домакините на шампионата стигнаха до разногласието за трофея в полуфинала против Португалия (2:1) на Еузебио. Сега от този отбор остана жив единствено Джеф Хърст, създателят на именития хеттрик във финала.



Същата година Чарлтън получи „ Златната топка “, изпреварвайки с точка Еузебио. След като Луис Суарес умря през юли 2023 година, сега най-възрастният джентълмен на трофея е 83-годишният Денис Лоу.

Точно 10 година след нещастието в Мюнхен Юнайтед стана първият британски клуб, спечелил КЕШ. Боби вкара дубъл на финала против Бенфика (4:1 след прод.). 32-годишният Чарлтън, дружно с брат си Джак, приключи кариерата си в националния тим след отпадането на 1/4-финал от Бразилия на Мондиал’70.

Три години по-късно Чарлтън напусна Манчестър Ю като рекордьор по мачове (758) и голове (249). Първото достижение усъвършенства през 2008-а Райън Гигс, а второто Уейн Рууни през 2017-а.

„ Много съм горделив, че имах достойнството да счупя неговия връх за голове за Манчестър Юнайтед и Англия, сподели тогава Рууни. – Когато това се случи, сър Боби се зарадва за мен, макар че разбираемо беше леко смутен. Тези върхове продължиха толкоз дълго. Сър Боби към момента има едно достижение, което всички бихме желали да имаме – той завоюва Световната купа. Определено бих се отказал от всичките си върхове за голове за златен орден от мондиал, в случай че можех! “

Чарлтън имаше сложни връзки с брат си Джак. През 2007-а Боби призна, че съвсем не са имали контакти след разрива, настъпил сред брачната половинка му Норма и майка им Сиси (тя умря през 1996 година на 84 години). Но той имаше топла връзка с Алекс Фъргюсън през цялото време. Чарлтън, който към този момент беше в борда на алените дяволи, мощно поддържаше мениджъра.

„ Първоначално той ме предложи на Юнайтед и почувствах, че постоянно ще бъде на моя страна, написа Фъргюсън. – Когато тимът имаше дълга поредност от неприятни резултати, Боби споделяше: „ Всичко ще бъде наред. Правиш всичко както би трябвало, продължавай все по този начин ”. В първите месеци на 1989 година, в това число след 1:5 в дербито, се усещах зле, той съумя да откри точните думи, които ми върнаха самочувствието. Мисля, че всеки треньор, изключително в ранните дни, би могъл да употребява мощен съдружник като него ”.

Чарлтън е най-важният човек в кариерата на Бекъм. Бащата на Дейвид е огромен обожател на легендата, по тази причина кръсти сина си в негова чест (средното име на Бекъм е Робърт). Но Дейвид има още по-тясна връзка с Чарлтън.

„ Дължа всичко на сър Боби, в случай че не беше той, фантазията ми да играя за клуба, който подкрепях, в никакъв случай нямаше да се сбъдне. Отидох във футболното учебно заведение на Чарлтън, завоювах шампионат и сър Боби се свърза с Юнайтед и им сподели да ме погледнат. Така стартира моята кариера при алените дяволи “, сподели Бекс.

През 1994 година Чарлтън бе отдаден в рицарство. Феновете бяха привикнали да виждат Боби на трибуните с любящата му брачна половинка Норма. И с Фъргюсън. Тази ложа на „ Олд Трафорд “ осиротя, откакто сър Алекс към този момент е без своята половинка Кейти.

През ноември 2020 година Чарлтън беше диагностициран с деменция и се отдръпна от публичността. Това се случи единствено четири месеца след гибелта на 85-годишния му брат Джак…

" ТЕМА СПОРТ "


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР