Напрежението ескалира в района около Сувалкския пролом, стратегически важен коридор,

...
Напрежението ескалира в района около Сувалкския пролом, стратегически важен коридор,
Коментари Харесай

Atlantic Council съветва НАТО да отговори незабавно, решително и военно на провокациите на Русия в Беларус

Напрежението ескалира в региона към Сувалкския пролом, стратегически значим кулоар, свързващ Полша с Литва - и по този метод също с Латвия и Естония. Тесният кулоар е ограден от мощно милитаризирания балтийски анклав на Русия Калининград и Беларус, чийто водач, президентът Александър Лукашенко, е подвластен съдружник на съветския президент Владимир Путин. Ако Путин превземе коридора, трите балтийски страни на процедура ще бъдат откъснати от останалата част от НАТО, написа Ян Бжежински, старши помощник в Atlantic Council, някогашен заместник-помощник-министър на защитата на Съединени американски щати за Европа и политиката на НАТО.

През последния месец групата Вагнер - паравоенна група, която послужи като съветски щурмови отряди в Украйна и която е известна със своята грубост - образова на видно място беларуските специфични сили на боен полигон на няколко километра от полската граница. Около 10 хиляди бойци на " Вагнер " са ситуирани в Беларус след тяхното обединяване през юни против съветския общоприет щаб, съгласно старши пълководец в групата.

Лукашенко, знаейки опасенията на Полша по отношение на групата Вагнер, се опита да подразни поляците. Той обществено сподели: " Може би не би трябвало да го споделям, само че ще го направя: Започваме да се притеснявам от Вагнеровците. Те желаят да отидат на запад. Той добави, че бойците на Вагнер са говорили за " екскурзия " до Варшава и Жешов. По-рано този месец два беларуски хеликоптера нарушиха полското въздушно пространство покрай Бяловежа, район южно от Сувалки. Миналата седмица Беларус стартира военни учения в региона на Гродно наоколо до пропастта Сувалки, което в допълнение разсъни опасенията в Полша и Литва.

Тези дейности не са изненадващо съвместими с провокациите на Путин. В края на юли той упрекна Варшава, че има намерение да си върне териториите, които руският водач Йосиф Сталин заграби от Полша по време на Втората международна война, в това число " огромна част от Украйна... да си върне историческите земи. " Той добави, че " знае се, че те мечтаят и за беларуски земи ".

Путин придружи разгорещената си изразителност с военни дейности. В допълнение към изпращането на групата Вагнер в Беларус, той продължава да употребява територията на Беларус, с цел да провежда експанзия против Украйна и неотдавна разгласи, че Русия е разположила нуклеарни оръжия в Беларус.

През юни Русия организира всеобщо военно обучение в Балтийско море по същото време, когато НАТО организира своето годишно и от дълго време планувано военноморско обучение BALTOPS. Този месец Москва разгласи старта в Балтийско море на Ocean Shield, още по-мащабно обучение, включващо шест хиляди души личен състав, тридесет военни кораба и лодки и тридесет самолета.

Целите на Путин са явни. Той се стреми да изследва отбраната на Алианса. Той се пробва да посее разкол измежду съдружниците от НАТО. И той се пробва да подкопае доверието на Централна Европа в Алианса.
 Полският министър председател: Вагнеровци се стремят да дестабилизират източния фланг на НАТО
Полският министър председател: Вагнеровци се стремят да дестабилизират източния фланг на НАТО

Моравецки и Науседа се срещнаха в Сувалкския пролом

Случай за мълниеносно обучение

Полша, Литва и Латвия дадоха отговор, като укрепиха границите си, като Варшава изпрати към 10 хиляди военни на границата си с Беларус. Но отговорът им би трябвало да бъде част от отговора на НАТО на тези провокации, който надвишава риторичното наказание и показва военната подготвеност и качества на Алианса.

НАТО би трябвало да организира обучение без предупреждение в пропастта Сувалки, като разположи морски, въздушни и наземни средства от други държави-членки на Алианса. Целта ще бъде да се показва и тества оперативната подготвеност в съгласуваност с полските и литовските сили и батальоните за засилено предно наличие на НАТО, ситуирани в този момент в тези две страни.

Съвместните оперативни сили с доста висока степен на готовност на Алианса (VTJF) биха били съвършен детайл, който да служи като ядро на тази проява на мощ. Тази мощ, наброяваща двадесет хиляди бойци, включва въздушни, морски и съставни елементи на силите за специфични интервенции, както и многонационална сухопътна бригада от пет хиляди бойци. Водещите детайли имат задачата да бъдат подготвени за разрастване в границите на три дни.

По време на Студената война ученията на НАТО за разполагане на контрасила бяха обикновен отговор на военни провокации от страна на Съветския съюз, в това число тези, сходни на това, което Путин прави в района към Сувалкския пролом. НАТО би трябвало да направи същото през днешния ден.

Разгръщането на VTJF би демонстрирало, че НАТО не се опасява от спор с Русия - усещане, за което съюзническите водачи за жалост способстваха, повтаряйки, сходно на мантра, че отговорът на Запада на съветската инвазия в Украйна не би трябвало да включва НАТО в конфликта, с цел да избегне Трета международна война. Тази мантра единствено накара Путин да сложи под въпрос решителността на Алианса.

Подобно разполагане би подчертало оперативната реализация на новата военна тактика на НАТО, която беше показана на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Концепцията за въздържане и защита на евроатлантическата зона има за цел да разреши на Алианса да реагира по-ефективно на експанзия, в това число провокации като тези, които Путин провежда покрай Сувалкския пролом.

Подобно " незабавно обучение " би асъдействало за продължаващото възобновяване на бойния метод на мислене на Алианса и практиката за бързо и уверено противопоставяне на съветските провокации посредством строги демонстрации на увереност, единение и мощ.

Някои може да възразят, че това би предизвикало Русия. Но в случай че има какво да научим от съветското навлизане в Украйна през 2022 година, то е следното: неуспехът на Алианса да организира по-силови разполагания в Централна Европа в месеците, предшестващи тази офанзива, когато Москва струпа сили на границите на Украйна, единствено в допълнение насърчи Путин.

Когато обръщаме внимание на провокациите, които изискват ненадейно обучение, последните събития в пропастта Сувалки би трябвало да са в горната част на листата.
 Беларус стартира военни учения до границата си с Полша и Литва
Беларус стартира военни учения до границата си с Полша и Литва

Напрежението нараства, страни от НАТО обявиха, че са готови за провокации от Москва и Минск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР