Напрежение - това е думата, която описва усещането между обществото

...
Напрежение - това е думата, която описва усещането между обществото
Коментари Харесай

Вирусолог: Няма случайни ваксини и няма случайни хора

 Напрежение - това е думата, която разказва чувството сред обществото и лекарите след появяването на ковид. Днес към този момент приказваме за решение и вяра, а точно ваксини против болестта. Докъде ще докара всеобщата имунизация и в какви периоди се чака да овладеем пандемията?

" Ваксината е ориентирана към хората в по-висок риск - възрастните, хората с хронични болести. Това е и предизвикателство, тъй като тези хора може и по-трудно да построяват имунитет. Има една смешка, че здрав е единствено най-изследваният пациент ", каза вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на " България заран ".

Според нея до момента знаем доста неща за обичайните ваксини, а РНК-ваксината е от ново потомство.

" Едно от последните неща по отношение на преболедувалите хора, които прочетох, е концепцията те да одобряват единствено едната доза. Да приемем, че самото боледуване е изиграло ролята на първата доза ", обясни проф. Александрова.

" Имунизацията постоянно е била в разнообразни направления. Конкретно за Ковид-19, считам, че не би трябвало всички да бъдат ваксинирани. Трябва да се ваксинират възрастните и хората с хронични болести. Не би трябвало да бъдат ваксинирани хората, прекарали вирусната зараза ", добави имунологът и шеф на департамент " Имунология " в Института по микробиология на Българска академия на науките проф. Андрей Чорбанов.

По думите му хората на опашките сега нямат избор и се имунизират с AstraZeneca.

" В света на науката се спори дали и коя е по-добрата ваксина. На правилото на имунизацията на АstraZeneca и Sputnik към този момент има ваксина, която е минала през стадий на тестване - това е имунизацията против ебола. За нито една от имунизациите не се знае каква е успеваемостта. РНК имунизациите се създават от доста време, само че в никакъв случай е имало на пазара от тях ", добави проф. Чорбанов.

Проф. Александрова означи, че зад всяка една от имунизациите стоят напъните на колективи, които по никакъв начин не са инцидентни.

" Няма инцидентни ваксини и няма инцидентни хора, които стъпиха на тази повърхност. Ваксините са разнообразни, това е хубаво. Все още няма по какъв начин да знаем каква ще бъде продължителността на имунния отговор. Учените съществено разсъждават в посоката за разбъркване на имунизациите ", уточни вирусологът в ефира на

Тя обясни, че има предварителни данни, че в случай че вектор при ваксина, каквато е тази на AstraZeneca, се комбинира с РНК-ваксина, това може да провокира по-добър клетъчен имунитет, в сравнение с в случай че са приложени поотделно. В историята към този момент има и утвърдена композиция за ваксини - при тази против ебола.

" AstraZeneca подписаха съглашение с производителя на Sputnik. Това не е нещо ново под слънцето ", безапелационна бе проф. Александрова.

Според проф. Чорбанов, като се изчерпа огромният % от дребния % искащи да се ваксинират, към този момент ще има задоволително ваксини. 

" Колкото по-дълга е една пандемия, толкоз повече разновидности ще зародят във времето. Мутациите на вируса бяха 1-2 на месец, внезапно се появи голяма група разновидности от вида на 23 по едно и също време. Доказа се, че това се случва при имунодефицитни пациенти. Има неприятни догатки, че лечението с разнообразни сътрудници, доста способства тези разновидности. Тези пациенти са най-рисковите ", разяснява той.

Проф. Александрова добави, че триумфът при композиция на аденовирусна и РНК-ваксина към този момент към момента е реализиран на равнище животни.

" Нормално е вирусът да мутира. Една година по-късно към този момент не сме толкоз беззащитни, разумно е вирусът да пробва да бяга по някакъв метод. Ако имаме характерно лекарство, по същия метод той ще пробва да се скрие от него ", изясни проф. Радостина Александрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР