Напрежение, размяна на груби реплики и физически сблъсъци белязаха парламентарния

...
Напрежение, размяна на груби реплики и физически сблъсъци белязаха парламентарния
Коментари Харесай

Високо напрежение и опит за бой: НАТО, Конституцията и „Турски поток“ скараха депутатите

Напрежение, замяна на груби реплики и физически конфликти белязаха парламентарния ден в петък. Покрай свадите народните представители гласоподаваха скоростни промени в Закона за Българска народна банка, които разрешават на евентуалните служебни министър председатели да заемат политически длъжности.

Одобрените по-рано през днешния ден на правна комисия законодателни промени, бяха признати от Народното събрание ба първо четене със 137 гласа „ за “ и 54 „ срещу “. Промените бяга препоръчани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. В дебата преди гласуването на първо четене участваха само депутати от Има Такъв Народ и „ Възраждане “, които остро подлагаха на критика вносители и пасивното присъединяване на ПП-ДБ по време на целия спор. От „ Възраждане “ оповестиха, че незабавните законодателни промени са противоконституционни. От Има Такъв Народ също. Опозицията се закани, че ще внесе конституционна тъжба.

С признатите промени шефът на Българска народна банка, на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности. Подуправителите на Народната банка, заместниците на Сметната палата и заместник-омбудсманът също могат да бъдат посочвани за длъжностен министър-председател и при излизане в неплатен отпуск да заемат тази служба. С препоръчаните промени се предлага евентуалните служебни министър председатели да запазят постовете си след стартирането на 50-ото Народно заседание и да могат още веднъж да се върнат на работните си места, преди да поемат поста на министър-председател.
„ Турски поток “ раздели някогашните сътрудници в ръководството
Първият мотив за размяната на остри реплики в Народното събрание беше бранш енергетика.

„ Продължаваме Промяната - Демократична България “ внесе в деловодството на Народното събрание план за основаване на краткотрайна комисия , която да изследва обстоятелствата и събитията към изчезналата пътна карта и построяването на газопровода „ Турски поток “.

ГЕРБ-СДС пък дадоха отговор, че могат да предложат основаване на комисия за следствие на корупционни схеми при износа на оръжия по времето на кабинета на Кирил Петков .

„ Обществото би трябвало да разбере за какво България даде опция на Русия да започва войната в Украйна. България обслужи геополитическият интерес на Путин и на Русия ”, обявиха от ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС дадоха отговор, че нямат никакви терзания, съобщи БГНЕС.

Венко Сабрутев акцентира, че планът „ Турски поток “, с който водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се гордеел, е знак на корупцията в България . „ Темата „ Турски поток “ беше част от договарянията ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отхвърлиха да включат тази тематика в дневния ред на Народното събрание. Днес, когато ние към този момент нямаме ангажимент да имаме болшинство, може умерено да извадим тематиката пред българското общество ”, съобщи Сабрутев.

Депутатът Мартин Димитров дефинира ГЕРБ като ветропоказател – един ден поддържат Путин, на идващия споделят какъв брой значима е диверсификацията.

Ивайло Мирчев съобщи, че още на 6 март е задал въпрос към енергийния министър Румен Радев дали това е същинската пътна карта, която е била в енергийно министерство. Той напомни, че в годините обратно неведнъж е отправял въпроси към министерството по тематиката и даже е имало следствие на ДАНС.

Отговор от ГЕРБ-СДС не закъсня:

Ние терзание за плана „ Турски поток “ нямаме . ПП-ДБ могат да основават колкото си желаят анкетни комисии, " Балкански поток " се повдигна по време на договарянията за кабинет едвам когато стана ясно, че съгласие няма да има ”, съобщи на брифинг в Народното събрание Теменужка Петкова.

Според Томислав Дончев Народното събрание се употребява за предизборна акция.

„ Комисията, която ПП-ДБ оферират да бъде основана, е добър мотив да предложим основаване на краткотрайна комисия, която да проверява всички обстоятелства и условия с изнесените изказвания от журналиста Христо Грозев за корупция по времето на кабинета на Кирил Петков при износа на оръжия . Тази тематика се проверява в Украйна, съобщи Петкова, след което добави, че не се опасяват от никакви краткотрайни комисии и показаха вяра ПП-ДБ да се научат по какъв начин се осъществят тези планове и по какъв начин се отстояват ползите на страната.
Членството ни в НАТО на косъм да сбие депутати на ПП-ДБ и „ Възраждане “
Главни настоящи лица в опита за разпра през днешния ден бяха депутати от „ Възраждане “ и Манол Пейков от Политическа партия. Причината за абсурда стана декларация на „ Възраждане “, ориентирана против НАТО и участието на България в Алианса . През това време Манол Пейков се включи, само че не от парламентарната естрада, а от депутатското си място.

От трибуната на Народното събрание Цончо Ганев от настоя, че „ лицето Пейков е несъответстващ “ в пленарна зала и добави забележки по адрес на персоналната хигиена на депутата.
Не е обикновено да имаме толкоз рано заран пияни народни представители, а пък други дрогирани. Ще създадем съответно предложение да въведем надзор с дрегер, който всеки един народен представител да си го поеме като разход.
Цончо Ганев, народен представител от ПГ на „ Възраждане “

След това още веднъж в процедура по метод на водене сътрудника му Ангел Георгиев настоя, че ръководителят на Народното събрание демонстрира двоен стандарт, като за по-малки прегрешения е правил забележки на депутати от „ Възраждане “.

„ Манол Пейков откъм гърба вие, грухти и издава нечленоразделни звуци, вие даже забележка не му вършиме “, сподели Георгиев. Той настоя, че тук е Народно заседание и следвало „ лицето Пейков “ да стартира да се държи „ малко по-уважително към институцията “. Вашето държание също е укоримо, тъй като не вършиме забележка на сглобката, добави депутатът, представен от Българска телеграфна агенция.

Манол Пейков отговори от трибуната с думите „ крадецът вика дръжте крадеца “ . Той прикани „ Възраждане “ да спрат с клеветите. „ Желая ви доста благополучие и триумфи в бъдещите ви инициативи “, сподели той.
На господин Цончо Ганев, на който персонално от Русия му пращат всеки ден за намазване специфичен крем от тестисите на усурийски тигър и „ Шлемник байкалски “, приказва за хигиената на другите. И човек, който спи с шапчица, тъй като доставката на медикаменти от Русия идва на 2 седмици. Вашата игра завърши!
Манол Пейков, народен представител от ПГ на ПП-ДБ

В коридорите, където са стаите на народните представители, медиите снимаха по какъв начин депутати от „ Възраждане “ подвикват и насочат вербални обиди по адрес на Пейков.

По-късно пред публицисти Манол Пейков изясни, че повода да подвиква от място в залата е позицията на „ Възраждане “ за НАТО . „ Подвиквах им, че времето им е завършило “, добави Пейков. Относно обвиняванията, че се явява в пленарна зала в нетрезво положение, Пейков се пошегува: „ аз съм роден на градус “ и се извини, в случай че е споделил нещо нецензурно.

„ Роден съм с доста мощно възприятие за правдивост. Смятам, че господин Костадинов не има вяра и на думичка от нещата, които приказва в зала. Той ги приказва напълно за своя сметка за набиране на гласоподаватели. Мен това ме изважда от кожата ми “, означи депутатът. По думите му казусът е, че „ Възраждане “ непрестанно минавали границите и разчитали на това, че другите са възпитани . Той добави, че няма да се извини на представителите на „ Възраждане “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР